Fri bevægelighed skaber vækst i byggeriet

- Jeg vil forsvare virksomhedernes ret til at rekruttere den bedst kvalificerede arbejdskraft, skriver Morten Helveg Petersen.
- Jeg vil forsvare virksomhedernes ret til at rekruttere den bedst kvalificerede arbejdskraft, skriver Morten Helveg Petersen.

Den fri bevægelighed for arbejdskraft er afgørende for dansk vækst og for den danske bygge- og anlægsbranche. I foråret 2013 måtte 1.700 danske virksomheder opgive ordrer, fordi de ikke kunne skaffe den nødvendige kvalificerede arbejdskraft.

Det er noget, fugemester Kenneth Ryberg kan nikke genkendende til. Han startede Fugegruppen i Børkop 1997. En virksomhed bestående af 40 medarbejdere, som kører ud i hele landet og udfører fugearbejde og renoveringsopgaver. Ifølge ham har det været vanskeligt at skaffe kvalificeret dansk arbejdskraft de sidste år til trods for, at virksomheden har søgt i både Midt- og Nordjylland. Fugegruppen består derfor kun af 10-12 danske medarbejdere, mens resten er fra Polen, Bulgarien eller Bosnien.

Ryberg mener ikke, der er nok danskere, som ønsker at arbejde indenfor branchen, og ifølge ham ville en virksomhed som Fugegruppen slet ikke eksistere uden arbejdskraftens fri bevægelighed.

– Der er ingen tvivl om, at det ville gå ud over vores virksomhed. Så havde vi nogle udfordringer, jeg slet ikke tør overskue, siger han.

Der hersker mange myter om østeuropæere, som kommer til Danmark for at få velfærdsydelser. Men tallene siger noget andet. En tværeuropæisk undersøgelse fra 2013 viser, at det er muligheden for at finde bedre betalt arbejde, der er den største drivkraft, når en EU-borger vælger at flytte. Og østeuropæere er heller ikke en belastning for de offentlige budgetter. Tal fra Finansministeriet viser, at østeuropæiske statsborgere i 2011 gav et overskud på 1,3 milliarder kroner.

Jeg vil kæmpe for at forsvare muligheden for at arbejde, bo og studerede i andre EU-lande og handle frit på tværs af grænserne. Og jeg vil forsvare virksomhedernes ret til at rekruttere den bedst kvalificerede arbejdskraft, uanset om den befinder sig i Bulgarien eller i Nordjylland. Jeg tror på Europa.

Relateret indhold