Offentlige bygninger i forfald: Brancheforening vil have nationalt regelsæt for vedligehold

Flere steder har den offentlige bygningsmasse akut behov for udbedringer, konkluderer ny rapport.
I FRIs State of the Nation 2024|Byggeri-rapport scorer de offentlige bygninger karakterer mellem 3 og 3,5 på en skala fra 1 til 5, men med nedadgående eller ingen udvikling set over de 16 år, analysen er udarbejdet. Foto: Gettyimages.

Det står skidt til med udviklingen i tilstanden af offentlige bygninger som skoler, sygehuse, kaserner, børnehaver, vuggestuer og almene boliger.

Det konkluderer en ny rapport fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI – State of the Nation 2024 | Byggeri.

Læs også

Byggeriet er tilbage på sporet: 2024 kan blive rekordår  

Rapport finder tilmed flere eksempler på sektorer, hvor det generelle billede er en kritisk tilstand med akut behov for udbedringer, og hos FRI estimerer man, at der er et samlet efterslæb på mindst 110 mia. kroner i arbejdet med at renovere og fremtidssikre de offentlige bygninger i Danmark.

Og det beløb bliver kun bliver større med tiden, som bygningernes tilstand – uden en tilstrækkelig renoverings- og vedligeholdelsesindsats – forværres. Dertil skal lægges de seneste års prisstigninger på arbejdskraft, energi og byggematerialer.

Katastrofal betydning

– Rent samfundsøkonomisk er det tæt på at være en katastrofal prioritering at lade den offentlige bygningsmasse forfalde i den grad, som vi har set det i de seneste to årtier, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

– Det er rundt regnet fem gange dyrere at udskyde udbedringer af bygninger end at passe godt på dem. Derfor kan det undre, at vi bliver ved med at se dette efterslæb. Vi bør snarest muligt komme i gang med at forbedre vores offentlige bygninger, før regningen stiger yderligere.

Læs også

Økonom: Nybyggeriet ser ud til at gøre comeback

Ifølge analysen er det meget forskelligt, hvordan og hvornår udbedringerne sker rundt om i Danmark, og det tyder på, at arbejdet kan ske langt mere effektivt:

– Vi bør derfor have nationale retningslinjer for løbende vedligehold og i første omgang få lagt en plan for, hvordan vi indhenter efterslæbet i vores offentlige bygningsmasse, siger Henrik Garver og fortsætter:

– Og vi har brug for et regelsæt, der hjælper til med at tænke den nødvendige grønne omstilling ind i hele byggeriet. Så next step er, at vi får fokus på anvendelsen af vores bygninger og dermed på, hvordan vi understøtter bæredygtig transformation af vores offentlige bygninger frem for at lade tingene forfalde, rive dem ned og til sidst bygge nyt.

Relateret indhold