Scandi Bygs træmoduler skyder mod himlen

Scandi Byg kan nu, som de første på det danske marked, levere industrielt fremstillet modulbyggeri i træ på mere end fire etager som standard.
Risikoen for brand er en hæmsko for træbyggerier. Der stilles store krav til dokumentation, så sikkerheden ikke kompromitteres. Foto: Scandi Byg.
Risikoen for brand er en hæmsko for træbyggerier. Der stilles store krav til dokumentation, så sikkerheden ikke kompromitteres. Foto: Scandi Byg.

Selvom det i lang tid har været muligt at bygge træhuse højere end fire etager, har blandt andet bygningsreglementets høje krav til dokumentation gjort det svært for mange af landets trævirksomheder.

Hos modulproducenten Scandi Byg i Løgstør er man dog netop kommet i mål med den del, da en ny godkendt brandtest betyder, at virksomheden kan bygge mere end fire etager som fast standard. Det er ikke alene en vigtig milepæl for Scandi Byg, men også for træbyggeriet generelt.

Det er ikke kun et vigtigt skridt for Scandi Byg, men også for træbyggeri generelt

administrerende direktør i Scandi Byg, Christian Halken

– Hos Scandi Byg har vi i lang tid arbejdet imod at kunne bygge etagebyggeri i træ på mere end fire etager, fordi der kommer større og større efterspørgsel på bæredygtige løsninger. Derfor er vi naturligvis også utrolig begejstrede for, at vi nu har dokumentation for, at vores trækonstruktioner er så stærke, at de kan bestå en REI 120-test. Den nye dokumentation betyder nemlig, at vi kan opfylde kravene i bygningsreglementet til etagebyggeri i træ og således bygge endnu højere, præfabrikerede modulbyggerier, siger administrerende direktør i Scandi Byg, Christian Halken, og fortsætter:

– Det er ikke kun et vigtigt skridt for Scandi Byg, men også for træbyggeri generelt. Godkendelsen skaber nemlig endnu flere erfaringer og muligheder for at øge andelen af træ i byggeriet i Danmark, som kan spille en betydelig rolle i forhold til at reducere landets samlede CO2-udledning.

Holder til 1000 grader

Det er DBI – Dansk Brand og sikringsteknisk Institut i Hvidovre, der har foretaget brandtesten af trækonstruktionerne. De bærende trækonstruktioner blev testet for brand i mindst to timer med mere end 1000 grader i slutfasen.

– Så vidt vi ved, er vi hos Scandi Byg de første i Danmark, der har fået dokumenteret vores bærende trækonstruktioner og dermed kan bygge etagebyggerier over fire etager i træ som standard. Det er vinaturligvis stolte over, for vi ønsker at sætte standarden for fremtidens byggeri med en innovativ og bæredygtig byggeproces, forklarer teknisk chef hos Scandi Byg, Horst Günther.

Byder beton op til dans

Med den stigende urbanisering samt et stærkt behov for bæredygtigt etagebyggeri i ind- og udland skaber Scandi Bygs nye dokumentation ifølge Horst Günther endnu flere muligheder for, at virksomheden kan byde ind på projekter i mere end fire etager og dermed øge virksomhedens konkurrenceevne netop inden fordette segment:

– Etagebyggeri over fire etager er ikke længere blot forbeholdt materialer i beton og stål. Det kan vi blandt andet se i udlandet. I vores nabolande bygger de langt flere bygninger med træ som bærende konstruktioner, og udenlandske erfaringer viser, at man sagtens kan bygge højt i træ også som modulbyggeri og få glæde af den industrielle form for byggemetode, forklarer han og fortsætter:

– Vi håber derfor på, at den nye godkendte brandtest kan åbne døre for mange flere byggeprojekter. Markedet efterspørger i stigende grad bæredygtige etageejendomme i træ, og den efterspørgsel kan vi nu imødekomme med den nye standardløsning. Det gør os ikke alene mere konkurrencedygtige på markedet, men vi kan også bidrage til at påvirke byggebranchen i en mere bæredygtig retning.

Horst Günther slår desuden fast, at virksomhedens produktion allerede kan bygge de høje etagebyggerier. Derfor har Scandi Byg også flere projekter på tegnebrættet, der indebærer både fem og seks etager.

Relateret indhold