Nyt Bygma-samarbejde skal nedbringe affaldsmængden

Leverandøren af byggematerialer indgår samarbejde med Recycon Recycling, der som de første i Danmark udvikler betonelementer ved hjælp af urban mining.
En stor bunke knust sten, tegl og mursten.
Recycon Recycling har fokus på store fraktioner som sten, mursten og tegl, som de knuser, sorterer og bruger i nye betonelementer.

Affaldsmængden i den danske byggebranche er som bekendt stor, så for at hjælpe kunderne og branchen med at genanvende affaldet har Bygma indgået strategiske partnerskaber med leverandører og virksomheder, de såkaldte Take Back-ordninger.

Senest er indgået aftale med Recycon Recycling, der som de første i landet udvikler CO2-besparende betonelementer via urban mining, der beskriver processen med at udvinde materialer fra eksisterende bygge- og industriprodukter.

Læs også

Producent opnår EPD på beton af byggeaffald

– Med vores Take Back-ordninger ønsker vi at løse kundernes udfordringer med byggeaffald og spare miljøet for det, vi kalder unødvendig CO2-udledning. Det gør vi med en håndgribelig løsning, der understøtter håndværkernes ønske om at processen skal være nem og effektiv, lyder det fra Bygmas klima- og bæredygtighedsdirektør, Elnaz Ehsani.

Genanvendelse af ni fraktioner

Hun påpeger, at man i samarbejdet med Recycon Recycling har fundet en partner, der sammen med Bygma kan gøre en forskel:

Der er tale om genanvendelse af ni fraktioner heriblandt gasbeton, beton, mursten og tegl, hvilket gør opgaven stor, forklarer klima- og bæredygtighedsdirektøren:

– Recycon Recycling har fokus på store fraktioner som sten, mursten og tegl, hvilket de knuser, sorterer og bruger i nye betonelementer. Sideløbende kan de også løfte den digitale opgave med dokumentation på vegne af kunderne og ikke mindst sikre point til DGNB og Svanemærket byggeri.

Stor værdi for ung virksomhed

Adm. direktør i Recycon Recycling, Jens Rasmussen, glæder sig over samarbejdet og understreger vigtigheden af, at virksomheder som Bygma går forrest i at nedbringe byggeriets affaldsmængde.

Læs også

Investorer åbner op for udbredelse af genbrugsbeton

– Bygma har en stor snitflade med værdikæden, og lige nu ser vi, hvordan den bliver brugt til at fremme den grønne dagsorden.

– For os som ung virksomhed med en klar mission har et partnerskab som dette en stor værdi, da et spildprodukt kan blive udnyttet og få en sekundær chance – og sammen med Bygma kan vi sætte endnu mere fart på.

Relateret indhold