Ung rådgiver baner vej for millioner af laks

35-årige Pætur Jakobsen fra færøske SMJ er blandt de fem finalister til Årets Unge FRI-rådgiver. Han er nomineret for sit arbejde i forbindelse med lakseopdrætsvirksomheden Bakkafrosts opførsel af et nyt produktionsanlæg.
Pætur Jakobsen er tredje finalist af i alt fem til FRI's Årets Unge Rådgiver 2021. Pressefotos.
Pætur Jakobsen er tredje finalist af i alt fem til FRI's Årets Unge Rådgiver 2021. Pressefotos.

Bakkafrosts nye anlæg kommer som et af verdens største til at producere otte millioner unglaks om året – svarende til mere end halvanden procent af verdens samlede produktion. Der er tale om et kæmpe projekt med 10 forskellige opdrætssystemer, der udvikler laksene fra rogn til 500 grams fisk.

Arbejdet krævede specialviden inden for både bygnings-el, havvandskøling og biofiltre. Anlægget er også blevet udstyret med en ny innovativ type fisketransportsystem, der kan genbruge vand fra opdrættet. Dermed slipper man for at indhente og ikke mindst behandle store mænger havvand løbende, så det har den rigtige PH-værdi og temperatur for de unge fisk, samtidig med at det er mere bæredygtigt.

– Pætur formår at holde tæt kontakt med kunden, og det kommer især frem i krævende situationer, som for eksempel når der skal argumenteres for merleverancer, som kræver højere CAPEX og resulterer i en bedre langsigtet investering for kunden. Han har udviklet sig markant med projektet S24 Strond. I det indledende arbejdet i projektet var SMJ’s rolle kun en brøkdel af, hvad det siden blev, og Pæturs kommunikationsevner med kunden har en stor del af æren for, at SMJ’s ydelser blev multipliceret. Han har håndteret den komplekse problemstilling med både teknisk rådgivning og stakeholder management med stort overblik, ærlighed og fokuseret kommunikation med de involverede, siger Árni Jakobsen, der er direktør i SMJ.

Anlægget bliver et af verdens største.
Anlægget bliver et af verdens største.

Den unge rådgivers indsats har skabt tryghed hos kunden.

– Pætur har formået at servicere os godt i projektet. Han formår at kommunikere opgavernes kompleksitet således, at vi har det nødvendige beslutningsgrundlag til at komme videre. Selv om projektet har været organiseret som totalentreprise, har Bakkafrost haft stort behov for at være i direkte kontakt med SMJ og Pætur, da deres tekniske og biologiske kompetencer er nogle af de centrale elementer i opdrætsanlægget. Samarbejdet med SMJ generelt og Pætur specifikt har givet Bakkafrost tryghed omkring den samlede leverance af de dele af projektet, SMJ har været ansvarlig for, siger Rúni Olsen, der er Fresh Water Manger hos Bakkafrost.

Relateret indhold