Mørke skyer truer i efterårssæsonen

Byggeriets forventninger til fremtiden er lige så grå og triste. Stemningen i industrien er ikke meget bedre.
Mørke skyer viser sig på efterårshimlen, lyder den triste "vejrudsigt" fra Dansk Byggeri og cheføkonom Bo Sandberg. Foto: Ricky John Molloy.
Mørke skyer viser sig på efterårshimlen, lyder den triste "vejrudsigt" fra Dansk Byggeri og cheføkonom Bo Sandberg. Foto: Ricky John Molloy.

Konjunkturbarometeret for september er netop sendt ud af Danmarks Statistik. Det viser, at byggeriets forventninger til fremtiden er lige så grå og triste som vejret. I industrien hænger man også med næbbet.

Det er den internationale uro og afmatning på nærmarkederne, som er begyndt at smitte af på Danmark, lyder forklaringen.

– Dansk økonomi klarer sig fortsat godt, og vi har indtil videre iført os et teflonlag, så den internationale usikkerhed er prellet af på de hårde økonomiske nøgletal. Men der er ridser i overfladen med sløje og “bløde” nøgletal. Det gælder også erhvervslivets forventninger til fremtiden, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik er industriens indikator faldet fra -5 i august til nu -7 og byggeriets sammensatte konjunkturindikator ligger i september for sjette måned i træk stabilt omkring -5.

– Grundtonen i erhvervslivets syn på fremtiden er negativ, og det er formentlig den internationale usikkerhed og afmatning på vores nærmarkeder Tyskland og Sverige, som spiller ind, siger Bo Sandberg.

Ordrebøgerne bliver tyndere

Ifølge Danmarks Statistik er det i september især ordrebeholdningen, der trækker i pessimistisk retning for byggeriet. Og det tyder på, at de negative tendenser vil fortsætte de kommende måneder.

Men alligevel mangler hver fjerde byggevirksomhed fortsat kvalificerede medarbejdere. I september blev 27 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft.

– Til og med efteråret 2018, var det cirka hver tredje bygge- og anlægsvirksomhed, der manglede medarbejdere. Nu har tallet stabiliseret sig omkring hver fjerde. Det kan oversættes til, at der på den ene side ikke længere er risiko for overophedning, men at udfordringen med at skaffe kvalificerede medarbejdere omvendt ikke går væk af sig selv, siger Bo Sandberg.

Det er især tømrere og elektrikere, der vil mangle fremover, også selv om byggeriets aktivitetskurve så småt begynder at pege nedad.

Dansk Byggeri er i oktober klar med en ny prognose for bygge- og anlægsaktiviteten i 2020 og 2021.

Relateret indhold