Oslo-bydel synker

Et af Norges mest prestigefyldte byggeområder er muligvis på vej til at blive det nye Atlantis. På fire år er Bjørvika sunket med 34 centimeter.
Det er store og ambitiøse byggerier, der opføres i Bjørvika i Oslo. Foto: Colourbox.
Det er store og ambitiøse byggerier, der opføres i Bjørvika i Oslo. Foto: Colourbox.

Norge er synonymt med fjeld, og af samme grund skulle man tro, at det ikke burde være noget problem at finde fast undergrund til byggerier.

Alligevel taler man nu om, at nogle af Norges mest prestigefyldte byggeprojekter er opført på landets dårligste undergrund. Således er bygninger som Oslos Opera samt nyere byggerier som Deichmanske bibliotek, Munchmuseet og Barcode-byggerierne i fare for at tage alvorlig skade – hvis det da ikke allerede er sket. Det skriver norske Teknisk Ukeblad.

Avisen har været på tur til Bjørvika, og her kunne de blandt andet konstatere, at brosten har flyttet sig, trapper har fået et ekstra trin og asfalt er revnet og har fået huller. De har endvidere talt med senioringeniør og dr.philos. Kjell Karlsrud fra NGI, som er en af Norges mest erfarne geotekniske eksperter.

Han vurderer, at der er tydelige tegn på, at de store byggerier har sat undergrunden i bevægelse, samt at man endnu ikke kender de fulde konsekvenser.

Sank 34 centimeter

Årsagen til den ustabile undergrund skal findes i fortiden. Området var tidligere fjordbund, men en begyndende industrialisering i 1700-tallet langs Akerselven – blandt andet med sagbrug – førte til, at der skete en aflejring af materialer ude i fjorden – især af træflis. Efterfølgende skete der flere udfyldninger i selve fjorden, og det er dette udfyldte underlag, der i nutidens Oslo bygges de enorme projekter på.

Teknisk Ukeblad beretter, at man i sommeren 2008 begyndte at se de første tegn på, at undergrunden er i alvorlig bevægelse. Det var under udgravningen til de såkaldte Barcode-bygninger. Her registrerede man deformationer i nogle stålprofiler, og der var også sprækker i asfalt.

Sidenhen målte man, at jorden i området sank med hele 34 centimeter fra 2008 til udgangen af 2012. En af årsagerne ligger angiveligt i, at de øgede byggeaktiviteter medfører en dræning af jorden. Når vandet forsvinder ud af jorden, mindskes jordens volumen – og synker dermed sammen.

Alvoren af situationen er ved at forplante sig, men det er formentlig kun tiden, der kan vise de fulde konsekvenser.

Relateret indhold