Dalum Papirfabrik blomstrer op – sidste blok afleveret

De sidste nye boligblokke i byudviklingsprojektet Dalum Papirfabrik står nu færdige. Arbejdet med rækkehuse og områdets eneste ejerlejligheder fortsætter i fuld fart.
Arbejdet er fortsat i fuld gang i den nye Odense-bydel Dalum Papirfabrik, der skyder op på den gamle fabriksgrund. Foto: MT Højgaard Property Development
Arbejdet er fortsat i fuld gang i den nye Odense-bydel Dalum Papirfabrik, der skyder op på den gamle fabriksgrund. Foto: MT Højgaard Property Development

De første beboere flyttede ind i den nye bydel Dalum Papirfabrik i marts 2023, og i sidste uge kunne MT Højgaard Property Development, der er projektudvikler på den nye bydel, så aflevere områdets sidste blokke, der tilsammen rummer 301 lejeboliger, til køberen Niam.

Den niende og sidste blok – i daglig tale kaldet Friskstofhuset – består af 80 boliger og bliver områdets største og mest markante bygning. Bygningen husede i sin tid en 100 kvm stor papirmaskine, og dele af den originale betonkonstruktion er bevaret for at bygge bro mellem det gamle og det nye. Hertil kommer, at den sydvendte facade over tid vil blive plantet til og ‘begrønnet’.

Læs også: Nyt 2.800 kvm Odense-domicil får både DGNB Guld og -Hjerte

I sidste uge var der samtidig rejsegilde på etape 1 af områdets rækkehuse kaldet Papirrækkerne. Der opføres i alt 63 rækkehuse, og hele første etape er stort set udsolgt. Derfor indleder MT Højgaard Property Development nu salget af etape 2, hvor de første boliger allerede er solgt.

De første beboere flyttede ind i Dalum Paprifabrik i marts 2023. Siden er mange flere flyttet ind i de nye boliger - og mange flere er på vej. Foto: MT Højgaard Property Development
De første beboere flyttede ind i Dalum Paprifabrik i marts 2023. Siden er mange flere flyttet ind i de nye boliger – og mange flere er på vej. Foto: MT Højgaard Property Development

De første rækkehuse i Papirrækkerne står efter planen klar lige efter nytår, mens de 41 boliger i etape 2 i første omgang var planlagt færdige i efteråret 2025. Her har Byggeselskabet Paulsens konkurs dog drillet tidsplanen, viser et opslag i SMART, Byggefaktas omfattende database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark. Byggeselskabet var på sagen som totalentreprenør, og der skal derfor findes en ny.

Også i den gamle fabriksbygning Hollænderhuset, der kommer til at rumme Dalum Papirfabriks eneste ejerlejligheder er arbejdet i fuld gang. Her bliver der opført 20 unikke New Yorker-inspirerede boliger, blandt andet en penthouselejlighed med eget tårn.

Unik bydel

Hovedparten af bygningerne er dermed færdige eller under opførelse, Netto er åbnet, og rigtig mange beboere er flyttet ind, de grønne kiler begynder at tegne sig, der er etableret regnvandsbassin, de første industrihistoriske genstande er placeret i området og den særlige kulturakse – en grøn korridor tværs gennem bydelen mellem Dalumvej og Odense Å – er så småt ved at være færdig.

– Med Dalum Papirfabrik får Odense en bydel, man ikke finder andre steder. Det har været en lang proces hvor vi har arbejdet benhårdt for at sikre stedets kvaliteter. Desto mere glade er vi for, at området i takt med færdiggørelsen tegner sig helt som vi havde ønsket, og at der samtidig er virkelig stor og bred interesse for området, siger projektudviklingsdirektør i MT Højgaard Property Development, Frederik Østergaard Kristiansen.

Fælleshus i stedet for papirmaskine

I løbet af sensommeren forventes områdets fælleshus – aktivitetshuset – endvidere at være færdigrestaureret. Der er tale om bebyggelsen i midten af området, der oprindeligt blev bygget til at huse fabrikkens allerførste papirmaskine.

Foråret er for alvor kommet til Dalum Papirfabrik de grønne kiler er begyndt at tegne sig. Foto: MT Højgaard Property Development
Foråret er for alvor kommet til Dalum Papirfabrik de grønne kiler er begyndt at tegne sig. Foto: MT Højgaard Property Development

Landechef for Niam, Jacob de Lichtenberg, fortæller:

Læs også: Lommepark bliver grønt åndehul for Odenses borgere

– Vi vil fortsætte med at udvikle området, og et de greb, vi vil fokusere på, er at få lavet et spændende tilbud til områdets beboere i form af aktivitetshuset, som blandt andet vil komme til at indeholde en større indendørs legeplads, som skal vække minder tilbage til de gamle papirmaskiner, som engang dominerede der.

Relateret indhold