Aalborg bader i boliger

Udbuddet af lejeboliger i landets fjerdestørste by overgår befolkningsvæksten, mens situationen er stik modsat i hovedstaden. I dag er København i bekneb, men dog godt rustet til fremtiden.
Udbuddet overstiger efterspørgslen i Aalborg, hvor nogle udlejningsselskaber lokker med flere måneders gratis husleje i jagten på nye beboere. Det gør man bestemt ikke i hovedstaden. Foto: Colourbox.
Udbuddet overstiger efterspørgslen i Aalborg, hvor nogle udlejningsselskaber lokker med flere måneders gratis husleje i jagten på nye beboere. Det gør man bestemt ikke i hovedstaden. Foto: Colourbox.

Mens indbyggertallet i Aalborg fra 2010 til i dag er vokset med 9,11 procent er boligmassen vokset med 10,55 procent. Trods tomgang i nogle boliger, fortsætter projekter med at skyde op – eksempelvis på Østre Havn, hvor Vendia Ejendomme sammen med EDC Erhverv Poul Erik Bech opfører to bygninger med henholdsvis 218 lejligheder på 35-50 kvadratmeter og 90 lejemål mellem 60-80 kvadratmeter. Det skriver Børsen Ejendomme i dag.

– Mindre boliger til den rigtige pris giver ingen tomgangsproblemer. Men mindre boliger til en forkert pris til kvaliteten kan godt give problemer, siger Frank Jensen, direktør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Blandt udbudte boliger, der står tomme, er der flest i størrelsen 90 kvadratmeter eller mere, viser en analyse fra Spar Nord.

Hovedstaden halter

Tomgang er til gengæld et fremmedord i København, hvor der siden 2010 er kommet 17,94 procent flere indbyggere, mens boligmassen kun er steget med 8,11 procent. Den kabale går ikke op.

– De sidste mange år er der kommet mange studerende til byerne. De søger ikke en tre-værelses lejlighed til 15.000 kroner om måneden. De søger en lille lejlighed. Og det er der, det er gået galt for København. Der er blevet bygget alt for få lejligheder i små størrelser – og der har Aalborg tværtimod gjort det rigtig godt, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

45 procent af de nye boliger i Aalborg er under 75 kvadratmeter. Det gælder blot for 7,4 procent af de nye boliger i København, der til gengæld har bygget mange store lejligheder.

– Der vil komme tryk på Aalborg, Aarhus og Odense til at bygge større lejligheder, mens de allerede er bygget i store dele af København, siger Jens Nyholm, der tror hovedstaden bedre rustet til fremtiden end Aalborg, mens nutiden er en anden historie.

Relateret indhold