Realdania støtter C40 med 105 mio. kr. – for sidste gang

Realdania har siden 2014 støttet det internationale klimanetværk C40 med mange millioner kroner. Fra 2029 ligger opgaven på andre skuldre.
I C40's levetid har det med al tydelighed vist sig, at byerne er helt centrale aktører i kampen mod klimaforandringer. Her København. Foto: Rasmus Hjortshøj/Coast
I C40's levetid har det med al tydelighed vist sig, at byerne er helt centrale aktører i kampen mod klimaforandringer. Her København. Foto: Rasmus Hjortshøj/Coast

Det har krævet store muskler at få det internationale klimanetværk C40 op at gear, så byers klimapåvirkning og CO2-udledning over hele kloden kan reduceres, klimaændringer kan imødegås og der bliver udviklet og gennemført politikker og programmer indenfor den grønne omstilling.

Realdania har siden 2014, som en af i alt tre strategiske partnere, støttet C40 sammen med amerikanske Bloomberg Philanthropies og britiske The Children’s Investment Fund Foundation.

Men nu lakker det mod enden. En ny bevilling fra Realdania på ca. 105 mio. kr. bliver fordelt over fem år. Den er samtidig startskuddet til en proces, hvor Realdania sammen med C40 vil skabe rum til nye kræfter i C40’s bestyrelse.

Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, forklarer:

– Realdania er stolt over at have stået bag en organisation som C40 i så mange år. Vi har set det som en vigtig filantropisk opgave at støtte organisationen i at få fodfæste, så den i dag står meget stærkt på den internationale scene. Samtidig har vores fokus været at trække den fremmeste viden og redskaber inden for klimahandling til Danmark og til de danske kommuner og regioner, siger han og tilføjer:

Læs også: Så langt er kommunerne kommet med strategisk klimatilpasning

– Det er en opgave, som vi har besluttet at bidrage til i yderligere fem år, hvorefter vi håber, at nye og andre kræfter vil træde til og støtte C40 i den vigtige indsats for at hjælpe verdens byer i klimakampen.

DK2020 viser vejen

Jesper Nygårds stolthed er fuldt forståelig.

Et godt eksempel på effekten af C40 er den danske indsats DK2020. Her har KL, de fem regioner og Realdania understøttet danske kommuner i at udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til ambitionerne i Parisaftalen med udgangspunkt i C40’s internationale standarder og med netværket som videnspartner sammen med Concito.

C40 er gået fra at være en mindre NGO til et verdensomspændende bynetværk med betydelig international gennemslagskraft og 400 medarbejdere rundt om i verden.  Jesper Nygård har været med hele vejen. Foto: Bjarke Ørsted
C40 er gået fra at være en mindre NGO til et verdensomspændende bynetværk med betydelig international gennemslagskraft og 400 medarbejdere rundt om i verden. Jesper Nygård har været med hele vejen. Foto: Bjarke Ørsted

Klimahandlingsplanerne danner grundlag for initiativer og løsninger, der skal reducere udledningen af drivhusgasser på tværs af alle sektorer. Det sker samtidig med, at kommunerne arbejder helhedsorienteret og langsigtet med bl.a. at tilpasse sig til konsekvenserne af stigende havvand, ekstreme regnskyl og voldsommere temperaturudsving.

Fælles kamp mod klimaforandringerne

Hvordan DK2020 fungerer, er gennem årene blevet delt internationalt indtil flere gange, bl.a. på FN’s klimatopmøde COP26 i Glasgow i 2021 og senest på COP28 sidste år, hvor lokalpolitiske løsninger og erfaringer var en del af de politiske møder og forhandlinger.

Her fortalte også danske kommuner og regioner om deres fælles arbejde med at dæmme op for klimaforandringerne.

Også den danske stat indgik i 2019 et strategisk samarbejde med C40 og støttede ved samme lejlighed netværket med 67 mio. kr. over en femårig periode.

Alle 98 kommuner er snart med

Alle 98 kommuner i Danmark vil inden for kort tid have politisk godkendte klimahandlingsplaner, hvilket ifølge Jesper Nygård er en præstation uden sidestykke på verdensplan.

Læs også: DI presser kommunerne: Skal op i et højere grønnere gear

– Da Realdania i 2014 gik ind i C40, havde vi tårnhøje ambitioner om at gøre en forskel både globalt, nationalt og lokalt. Byer og kommuner har et særligt ansvar i forhold til drivhusgasemissioner, og det er vores erfaring gennem mange års arbejde i C40, at klimakampen kun kan vindes, hvis vi arbejder sammen på tværs af sektorerne og de støtter hinanden i det vigtige arbejde. Det gælder også i Danmark, som er det land, hvor flest aktører – i form af staten, fonde og virksomheder – bidrager til det globale klimanetværks arbejde, siger Jesper Nygård.

Relateret indhold