Mangel på arbejdskraft koster ordrer for 70 procent

Afdelingsleder Lise Daldorph, eksport og internationalisering i Arbejdsgiverne. Pressefoto.
Afdelingsleder Lise Daldorph, eksport og internationalisering i Arbejdsgiverne. Pressefoto.

Vi har spurgt blandt vores erhvervspanel af industrivirksomheder om tilgangen af kvalificeret arbejdskraft. Her svarer over halvdelen, at de mangler kvalificeret arbejdskraft, og knap 70 procent svarer, at det har betydet en decideret afvisning af ordrer.

Det er en rigtig ærgerlig statistik, da vi her som produktionsland taber både vækst og velstand. Dertil kommer risikoen for, at udenlandske konkurrenter i mellemtiden får bedre fodfæste på markedet.

Manglen på arbejdskraft er en konsekvens af, at vi i en årrække har uddannet for få indenfor håndværk og industri. Fra politisk side og i uddannelsessystemet er der de senere år kommet et skærpet fokus på, at få flere unge på erhvervsuddannelserne. Men vi må se i øjnene, at det endnu ikke har haft den store effekt.

Søgningen til erhvervsuddannelserne ligger omkring 18 procent – ligesom sidste år. Til sammenligning valgte 31 procent af de unge en erhvervsuddannelse i 2001. Så der er lang vej endnu.

Undgår overbud

I de fleste egne af landet mangler der særligt smede. Foreløbig klarer branchen sig ved at leje arbejdskraft, eksempelvis udenlandsk, eller lægge opgaver ud til samarbejdspartnere, ligesom outsourcing har fået en renæssance. Heldigvis ser vi stadig kun i mindre grad, at virksomhederne overbyder hinanden for at kapre arbejdskraft. Men forsætter udviklingen, kan det hurtigt blive kutyme.

Hertil kommer, at automatisering og hele den såkaldte fjerde industrielle revolution flytter branchen hele tiden. Det kan betyde, at de unge vi uddanner i dag allerede mangler kvalifikationer om få år.

Vi skal derfor ikke kun få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, hvilket er udfordring nok i sig selv. Erhvervsskolerne skal også have flere midler til at købe udstyr, og vi skal sikre, at de besøger virksomhederne, så de ved, hvad der rør sig. Endelig skal der meget mere fokus på efteruddannelse. Skal Danmark forblive et produktionsland, er vi nødt til at håndtere disse udfordringer mere effektivt.

Relateret indhold