Naturen får en chance til i grøn trepartsaftale

Der er politisk enighed om at yde en ekstra indsats for naturen og biodiversiteten. En bred aftale giver os en ny række naturnationalparker – både over og under vandet.
Foto af det store naturareal Kalvebod Fælled med græs og åløb i forgrunden. I baggrunden ses mennesker der går og løber samt et rygende Avedøreværk.
Kalvebod Fælled er bynært og lettilgængelig. Nu skal fælleden være naturnationalpark. I baggrunden ses Avedøreværket. Foto: Getty Images

Store sammenhængende naturområder med mere og bedre vild natur og biodiversitet. Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark, udvidelse af de 15 allerede besluttede naturnationalparker og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur inkl. to marine naturnationalparker.

Det er resultaterne i den politiske ‘Aftale om Implementering af et Grønt Danmark’, også kaldet grøn trepart, som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået. 

I aftalen indgår:

  • Der afsættes 50 mio. kroner til udvidelse af de 15 besluttede naturnationalparker frem til 2030.
  • Der etableres yderligere seks naturnationalparker, så der samlet etableres 21 naturnationalparker i Danmark.
  • Der etableres en bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled med græssende kvæg og evt. heste. Rammerne hertil skal fortsat fastlægges.
  • Der afsættes i alt 86 mio. kroner frem mod 2030 til etablering af naturnationalparkerne. Aftalepartierne forpligter sig til at drøfte varig finansiering af driften efter 2030.
  • Der afsættes 80 mio. kroner til aktiv genopretning af havnaturen. Særligt fokus på to marine naturnationalparker i Lillebælt og Øresund, herunder stenrev.

Miljøminister Magnus Heunicke udtaler:

Læs også

Naturgenopretter giga græsplæne til glæde for biodiversiteten

– Naturnationalparkerne er afgørende for, at vi kan vende tabet af biodiversitet. Ved at give vores trængte natur mulighed for at udvikle sig frit på store sammenhængende arealer, skaber vi et fundament for, at vores dyre- og planteliv kan få bedre levesteder. Det er arealer, hvor vi genskaber de naturlige moser og vandhuller, udsætter store græssende dyr såsom krondyr og kvæg og gør skoven urørt.

Landets første bynære naturnationalpark

Som noget helt nyt etableres landets første bynære naturnationalpark ved Kalvebod Fælled på Amager til gavn og glæde for biodiversiteten – og hovedstadens indbyggere.

Foto af et skævt træ uden blade i et landskab af gule græsser. Forbi træet løber en tiltrådt vandresti
Den nye bynære naturnationalpark på Kalvebod Fælled får plads til bl.a. mennesker, insekter, ynglende fugle, kvæg mv. Foto: Getty Images

Den bynære naturnationalpark skal have flere hjemhørende græssere som kvæg og evt. heste. Antallet af græssere skal tilpasses i takt med årstidernes skiftende fødeudbud på et areal, der i perioder af året er meget vådt, lyder det i aftalen.

Læs også

FRI: Aftale om den grønne trepart kan gøre en ægte forskel

Havet er under pres

Miljøministeren forhandler netop nu med Folketingets partier om de to første marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt. Kortlægning af historisk stenfiskeri og undersøgelser af miljøtilstanden i områderne viser, at der er et stort potentiale for genopretning af havnaturen i begge områder.

luftfoto af Middelfart i den forreste del af billedet. Lillebælt og den nye Lillebæltsbro ses også længere ude
Lillebælt lider og skal nu være en af landets to første marine naturnationalparker. Her skal naturen under vand genoprettes. Arkivfoto: Middelfart Kommune

– I alt for mange år har vi udnyttet havets ressourcer uden at tage hensyn til de langsigtede konsekvenser. Livet og biodiversiteten i havet er under pres, og det er vores pligt at rette op på den skade, som vi har forårsaget. Med 80 mio. kroner til genopretning af den tabte havnatur i de marine naturnationalparker kan vi genetablere ålegræs og stenrev, der er fundamentet for et sundt havmiljø, slutter Magnus Heunicke.

Relateret indhold