Ikke til at komme udenom: Byggebranchen bejler til designpriser

Bygge- og arkitektbranchen er stærkt repræsenteret blandt de nominerede til Danish Design Award. Bl.a. er Living Places, en CO2-målende fugl og et siddemøbel med.
Et barn løber i en urtehave foran et stort drivhus.
Ved at forene form og funktion i en ny standard for bæredygtigt byggeri er det lykkedes Boligværkstedet aka Living Places at sikre sig en nominering til årets Danish Design Award. Foto: Adam Mørk

Efter en pause vender Danish Design Award tilbage med fornyet fokus. Uden faste kategorier fremhæver prisen nu de allerbedste danske designløsninger – dem, der forbedrer vores liv, samfund og verden omkring os.

Vinderne vælges ud fra fem designværdier, der viser designs vigtigste rolle og potentiale i dag. Målet er at fremhæve de bedste danske designløsninger, der hver dag gør en forskel for vores adfærd, samfund og verden.

De fem værdier er:

  • Do no harm
  • Pursue beauty
  • Lead the way
  • Prove your impact
  • Solve problems worth solving

De 25 finalister er udvalgt af en jury bestående af 13 internationale eksperter inden for design, innovation, teknologi og bæredygtighed, udpeget af Dansk Design Center og Design denmark. Og juryen har kigget mod byggeriet.

Bæredygtige hjem

Blandt de nominerede finder man f.eks. Boligværkstedet også kendt som Living Places i Jernbanebyen i København. Projektet viser, hvordan man kan skabe bæredygtige hjem med lavt CO2-aftryk uden at gå på kompromis med skønhed eller funktionalitet.

Det er ovenlysvinduesproducenten Velux, der er bygherre på projektet. Sammen med arkitekterne fra Effekt har virksomheden udviklet en løsning, hvor husene er opført af tilgængelige, bæredygtige materialer direkte fra byggemarkedet.

Læs også

Mipim Awards: Dansk arkitektur fejede konkurrenterne af banen

Resultatet er æstetiske, lyse og fleksible boliger, der samtidig reducerer CO2-udledningen til en tredjedel af niveauet for et traditionelt dansk hjem.

Det er langt fra første gang, Boligværkstedet/Living Places har været nomineret til – og vundet – diverse priser. Bl.a. har projektet vundet en Mipim award i kategorien Bedste boligprojekt (se ovenfor), en lang række arkitekturpriser både herhjemme og i udlandet – bl.a. to Architizer A+Awards – samt Bo Bedre Design Award i kategorien Innovation.

Ud over nomineringen til Danish Design Award er projektet pt. også nomineret til ULI Europe Awards for Excellence og Nordic Council’s Environment Prize.

Lagrer grøn elektricitet i smeltet hydroxidsalt

MOSS-anlægget i Esbjerg fungerer ved at lagre energi i hydroxidsalt, der fremadrettet vil kunne levere både fjernvarme og el til boliger og industri. Foto: Energy Cluster Denmark/Jonas Fotografi

Også Hyme Energy Molten Salt Energy Storage (MOSS)-anlæg i Esbjerg er nomineret. Anlægget er verdens første til at lagre grøn elektricitet i smeltet hydroxidsalt ved temperaturer på op til 700 grader celsius. Dette bidrager væsentligt til den globale energiomstilling ved at være en meget komprimeret og effektiv måde at lagre energi fra vind og sol.

Læs mere om anlægget, der er designet af Kirt x Thomsen, her:

Design bag 60.000 kvm børnehospital

Marys, et designkoncept for fremtidens hospitalsoplevelse, er også nomineret. Her har man designet et koncept for en tryg og sammenhængende hospitalsoplevelse før, under og efter selve behandlingen – en hvor patienter og pårørende bliver mødt med empati og få en hjælpende hånd, når de har allermest brug for det.

Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide er en ca. 60.000 kvm udvidelse af Rigshospitalet. Visualisering: 3XN

Designkonceptet er opstået i forbindelse med opførelsen af det 60.000 kvm Mary Elizabeths Hospital for børn, unge og gravide og deres familier ved Rigshospitalet i København. Bag står et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Ole Kirks Fond og Rigshospitalet.

Svampebindemiddel skal erstatte bitumen

Virksomheden Visibuilt er nomineret til prisen ‘Young Ideas’ for produktet VisiBit, der har til formål at revolutionere asfaltindustrien. Det skal ske gennem et svampebindemiddel, der kan erstatte bitumen, det fossil-brændstofafhængige bindemiddel, der i øjeblikket bruges i asfaltproduktion.

Virksomheden, der holder til på Teknologisk Institut, har tre primære mål: at reducere energiforbruget, reducere CO2-udledningen og eliminere afhængigheden af ​​fossile brændstoffer i asfaltindustrien med visiBit.

Læs også

Arkil opkøber på “et spændende marked i markant økonomisk udvikling”

Løsningen har potentiale til at transformere asfaltindustrien og sigter mod at levere et bæredygtigt alternativ, der kan demonstrere lignende ydeevne som nuværende løsninger.

Siddepladser på byggeplads

Zeso Arkitekter, der bl.a. står bag designet af den nye lufthavn i grønlandske Nuuk, har i samarbejde med den københavnske virksomhed Smallrevolution designet et fleksibelt sædesystem af plasticaffald – i første omgang for at skaffe midlertidige siddepladser på et større byggeprojekt.

Havn x Small, som produktet hedder, er designet til dynamiske, midlertidige rum. Systemets modulære design muliggør nem montering og tilpasning til forskellige indstillinger.

Hjælper indeklimaet på vej

Sidst men ikke mindst er den gule Birdie nomineret. Birdie er en patenteret og intuitiv CO2-monitor, der forbedrer indeklima og sundhed. Ligesom kanariefugle i kulminerne vil Birdie falde død om, når luftkvaliteten bliver dårlig. Åbnes vinduerne, så indeklimaet forbedres, bliver fuglen bragt til live igen.

Læs også

Se billederne: Derfor opnår kollegie DGNB Diamant

I modsætning til andre luftkvalitetsmonitorer skiller Birdie sig ud ved at bruge historiefortælling og gamification som nudging-mekanismer for at tilskynde brugeren til rent faktisk at handle på problemet og ændre adfærd.

Det demokratiske formsprog er nemt at forstå – også for børn. Birdie er lavet af 70-100 % genbrugsplast.

Se alle nominerede her.

En spændende balance

Dette års juryformand, CEO og creative director, Kaave Pour siger om årets nominerede:

– De 25 finalister viser en spændende balance mellem dansk designtradition og innovation. Feltet understreger virkelig bredden i dansk design i dag.

Læs også

DGNB Platin + Diamant = Lidls nye hovedkontor

Han tilføjer:

– Finalisterne viser, hvordan dansk design konstant udvikler sig fra dets klassiske rødder og i dag tackler nye kritiske samfundsdagsordener som klimahandling, digital innovation og sociale tjenester. Det er tydeligt, at dansk design trives i bedste velgående – finalisterne viser en evne til at udvide designs forandringskraft og demonstrerer dets relevans for fremtiden.

I alt uddeles syv priser: Fem hovedpriser kaldet The Awards, én Best of the Best og én Young Ideas. Vinderne kåres ved en ceremoni den 19. november i Dansk Arkitektur Center i København.

Relateret indhold