Danske arkitekter forvandler tysk trykkeri og avis-lokaler

I den tyske by Kiel skal en lokal avis' historiske bygninger omdannes til et tidssvarende, pulserende nyhedscentrum
I mere end 100 år har Kieler Nachrichten beboet bygningerne på Fleethörn Straße, som indtil for nyligt husede alt fra redaktioner til trykkeri og distribution.
I mere end 100 år har Kieler Nachrichten beboet bygningerne på Fleethörn Straße, som indtil for nyligt husede alt fra redaktioner til trykkeri og distribution.

Den danske tegnestue, Effekt, har vundet arkitektkonkurrencen om nyt domicilbyggeri for Kieler Nachrichten i den historiske bymidte i Kiel. Projektet omfatter 11.000 m2 kvadratmeter blandet kontor og butiksbyggeri og 7.000 m2 kælderareal. Eksisterende bygninger bliver transformeret og nye kvadratmeter tilføjes i massivtrækonstruktioner.

Det er digitaliseringen og ændringen i nyheds- og medieforbrug, der har gjort de eksisterende trykkerifaciliteter overflødige, og de traditionelle redaktionslokaler er også udaterede og står overfor renovering.

Dette giver mulighed for fuldstændigt at gentænke Kieler Nachrictens fysiske tilstedeværelse og relevans for borgerne i Kiel i en meget bredere kontekst.

Borgerne inviteres ind i avisens hjerte

KielHöfe er et modsvar til samfundsudviklingen og mediekommunikation, som sammentænker funktioner og anvendelse på tværs af de traditionelle avisfaciliteter og hverdagsbylivet.

Den forestående udvikling af det tidligere industriområde til et pulserende nyheds- og relationshub med et væld af forskelligartede funktioner bliver en vital drivkraft i revitaliseringen af Kiels bymidte.

Fleethörn vil stadig være centrum for nyheder, men i fremtiden inviteres Kiels borgere helt ind i avisens hjerte ved at integrere og sammenflette de eksisterende avisfunktioner og blande disse med nyt og beslægtet socialt og kulturelt program. KielHöfe udforsker en helt ny måde at formidle information og dele viden og erfaringer på tværs af en bred skare af brugere og interessegrupper.

For skabere i det moderne Kiel

Den fysiske transformation er baseret på Kiels unikke by-identitet som handelscentrum og afspejler det helt særegne arkitektoniske formsprog og oversætter og viderefører det ind i moderne tid – og tilpasser sig bygningskulturen ved at tilpasse detaljer, ornamentik og materialebrug.

Omhyggelig planlægning og programmering af gårdrummet medierer den store højdeforskel mellem de fire tilstødende gader. Dette gør det muligt for fodgængere at filtrere gennem gården og samtidigt blive eksponeret for de mange forskellige aktiviteter, der finder sted i den nye KielHöfe.

Stuetagen i den nye udvikling består offentligt orienterede funktioner med restauranter, cafeer, mødefaciliteter og event-space i direkte forbindelse til gader og gårdrum. De øvrige etager huser kontorer, co-working-rum og mødefaciliteter og den tidligere trykkerihal omdannes til en stor udstillings- og eventsal. Taget dækkes af en række forbundne og offentligt tilgængelige taghaver, som kulminerer i et stort vinterhave- og eventlokale på trykkeriets tag.

Med udviklingen af KielHöfe ønsker Kieler Nachrichten at skabe et mødested for iværksættere og skabere i det moderne Kiel. Et bæredygtigt, visionært kulturelt kraftcenter, der inviterer alle til at deltage, dele og opleve den helt unikke Kiel-kultur sammen. En kulturel destination, der vil redefinere fremtiden for Kiels historiske bymidte.

Relateret indhold