Arkitekter giver vandtårn nyt liv

Et 70 år gammelt vandtårn i Randers bliver til et nyt og moderne byggeri, men bygningens funktion er endnu ikke fastlagt.
Randers' vandtårn bliver til et nyt og moderne byggeri, hvor mulighederne er mange. Visualisering: Arkikon.
Randers' vandtårn bliver til et nyt og moderne byggeri, hvor mulighederne er mange. Visualisering: Arkikon.

En god historie, en markant beliggenhed og et æstetisk udtryk, der emmer af potentiale. Vandtårnet i Randers fra midten af forrige århundrede har meget at byde på og en spændende fremtid foran sig. Det mener arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon.

Virksomheden er optaget af Randers’ vision om at forbinde by og vand og arbejder på at skabe et fyrtårn. Et tårn, der rager op over byen og symboliserer udviklingen og ambitionerne for fremtidens Randers.

– Målet er at designe en bygning, der passer ind i den moderne byudvikling. Bygningen skal være funktionel uden at være begrænset til en enkelt, bestemt funktion, fortæller Thomas Enevold, administrerende direktør hos Arkikon.

Fra vandforsyning til kreativt værksted eller store boligdrømme

Vandtårnet på Hadsundvej i Randers NØ er opført i årene 1949-50 af entreprenørfirmaet Højgaard & Schultz og tegnet af arkitekt Poul H. Mørck. Tårnet er bygget i armeret in-situ beton i en modernistisk-funktionel stil, som er typisk for sin tid. Vandtårnet er bygget med gennemtænkte kvalitetsmaterialer, der fremstår flot på trods af årenes slid.

Den gamle trappe danner udgangspunktet for den nye, der bygges ovenpå for at bevare det oprindelige udtryk. Foto: Arkikon.
Den gamle trappe danner udgangspunktet for den nye, der bygges ovenpå for at bevare det oprindelige udtryk. Foto: Arkikon.

– Indtil oktober 2009 er vandtårnet blevet brugt til at sikre trykket i forsyningen gennem en vandsøjle på cirka 30 meter over vandforsyningsledningerne. Men i dag bruger vi en bedre og mere miljørigtig teknologi, hvor man ikke behøver et tårn for at sikre et stabilt vandtryk, fortæller Peter Nordahn, vandforsyningschef i Verdo.

Efterfølgende har det 38 meter høje tårn været vært for åbent hus-arrangementer som den årlige Vandets Dag. Den smukke 360 graders udsigt over byen og fjorden fra en højde på cirka 94 meter over havets overflade har tiltrukket mange besøgende og fungeret som en attraktion i sig selv. Og netop attraktionsfaktoren giver anledning til fyrtårns-idéen.

– Vi respekterer historien – bygningens oprindelige æstetik og funktionelle form. Derfor arbejder vi videre med de skarpe linjer og funktionaliteten i fokus i et moderne udtryk og med et karakteristisk bærende system. Vi giver plads til nye funktioner, både fysisk og økonomisk, siger Thomas Enevold.

Vandtårnet var i brug indtil 2009. Foto: Arkikon.
Vandtårnet var i brug indtil 2009. Foto: Arkikon.

Bolig, restaurant, kontor eller noget helt fjerde. Uanset hvilke funktioner vandtårnet får, vil det altid være kendt som et af byens højtravende vartegn.

Historiske detaljer i fleksible og funktionelle rammer

Detaljerne i træ og stål er enkle og robuste. Funktionaliteten og den minimalistiske stil tilfører bygningen en tidløs elegance, som peger videre mod fremtiden og inspirerer designet af det nye fyrtårn.

– Vi bevarer højden, så det luftige udtryk i den udvendige konstruktion består. Indvendigt fremhæver vi trapperummets enkelthed med en ny trappe og elevatorskakt, vi lægger udenpå den eksisterende, så det lever op til moderne standarder, siger Thomas Enevold.

Arkikon bruger benene fra den gamle vandtank og erstatter tanken med en ny, der ikke skal efterlade tvivl om tårnets oprindelse. I stedet for vand skal den nye tank kunne rumme mennesker.

Vandtårnet er bygget i armeret in-situ beton og med gennemtænkte kvalitetsmaterialer. Visualisering: Arkikon.
Vandtårnet er bygget i armeret in-situ beton og med gennemtænkte kvalitetsmaterialer. Visualisering: Arkikon.

Tårnet skal opføres med fleksible vægge og installationer, hvor byggesystemet kommer i moduler, der bygges præfabrikerede, før de hejses op i tårnet. De præfabrikerede moduler optimerer arbejdsgange og kvalitet, og det stiller store krav til planlægningen. Installationerne skal nemlig følge modulerne, så indretningen kan ændres med tiden.

Heldigvis er teknikken en vant udfordring hos Arkikon, der har flere års erfaring med komplekse forsyningsbygninger – gamle som nye. Et modulsystem muliggør, at rummene kan tilpasses løbende til flere forskellige funktioner.

I den næste tid bliver det afgjort, hvilke funktioner det nye tårn får.

Bygningen skal være funktionel uden at være begrænset til en enkelt, bestemt funktion.

Relateret indhold