Aarhusiansk gazelle trives i de norske fjelde

Fokus på læringsbyggerier i Norden betyder fremgang for arkitektfirmaet AART architects.
Det aarhusianske arkitektfirma AART architects har stor succes på det norske marked. Foto: AART architects og Nordic.
Det aarhusianske arkitektfirma AART architects har stor succes på det norske marked. Foto: AART architects og Nordic.

Geografisk spredning samt eksport og import af viden har været opskriften på succes for aarhusianske AART architects. Fem gazelle-kåringer fra Børsen og en plads i supergazelle-familien, der udgør toppen af Danmarks vækstelite, er fakta og den aktuelle status for arkitektfirmaet.

Import og eksport af viden

AART architects har valgt at fokusere målrettet på arkitektur til den nordiske velfærdsmodel, og i øjeblikket er det især læringsbyggerier, der fylder godt op i AART architects’ kundeportefølje. Således har det aarhusianske arkitektfirma alene inden for det seneste år vundet tre konkurrencer om skolebyggerier i Norge, modtaget The German Design Award 2015 for et nyt uddannelsescenter i Haderslev samt påbegyndt byggeriet af et 11.000 kvadratmeter stort skolebyggeri i Sverige.

– Vores hjemmemarked er hele Norden, og med kontorer i Aarhus, Oslo og København – samt tilstedeværelse i Sverige – har vi kunnet sprede vores kompetencer ud, hvor der har været mest brug for dem. Da det danske marked var presset i knæ af finanskrisen, eksporterede vi vores viden og kompetencer til det mindre konjunkturfølsomme norske marked. Og nu da det offentlige Danmark igen er investeringsparat, kan vi importere vores erfaringer hertil, fortæller CEO og medstiftende partner i AART architects, Torben Skovbjerg Larsen.

Det begyndte i det norske fjeld

AART architects har fra begyndelsen haft et ben solidt plantet i det norske fjeld. Tilbage i 2001, kort efter at de tre stiftende partnere Anders Strange, Anders Tyrrestrup og Torben Skovbjerg Larsen havde etableret AART architects, var de med til at vinde konkurrencen om Nytt Østfold Sykehus. Vinderprojektet lagde grundstenen til arkitektfirmaets norske væksteventyr og fokus på velfærdsarkitektur.

Senest er Sverige med en heftig aktivitet på sundheds- og undervisningsområdet også blevet en del af hjemmemarkedet for det aarhusianske arkitektfirma. AART architects er herhjemme desuden engageret i flere større sundhedsbyggerier, heriblandt det nye supersygehus ved Herning og udvidelsen af Regionshospitalet Viborg og Glostrup Hospital.

Men hvad er det, der gør AART architects populære, når det offentlige skal bygge nyt – herhjemme såvel som i broderlandene?

– Vi har brugt mange år på at dygtiggøre os i at skabe menneskeligt nærvær i store og komplekse byggerier. Kort sagt at styrke og nytænke arkitekturens sociale kvaliteter. Det handler om at kombinere pragmatik og mellemmenneskelig forståelse. Budgetter og bygherrer skal naturligvis plejes, men det handler i lige så høj grad om, at borgere og brugere af byggerierne skal føle sig godt tilpas i omgivelserne, siger Torben Skovbjerg Larsen.

På forkant med politiske visioner

Definitionen af en skole og definitionen af et hospital er ikke konstante størrelser. De forandrer sig med samme hastighed som de politiske visioner. Derfor bruger AART architects mange kræfter på holde sig ajour med den nyeste forskning og de politiske signaler.

– Vi skal hele tiden være på forkant med det politisk tankesæt, og blandt andet derfor har vi etableret dedikerede researchafdelinger, hvor vi arbejder strategisk med viden og innovation inden for blandt andet velfærdsområdet, fortæller Torben Skovbjerg Larsen.

Seneste resultat af denne tilgang til design og arkitektur er VUC Syd. Et nyt uddannelsescenter på havnefronten i Haderslev, der med sit åbne læringsmiljø og digitale hjælpemidler ifølge AART er en direkte manifestation af tankerne bag de nyeste læringsformer.

Målrettet fokus på arkitektoniske løsninger til nordiske læringsmiljøer har banet vejen. Foto: AART architects og Nordic.
Målrettet fokus på arkitektoniske løsninger til nordiske læringsmiljøer har banet vejen. Foto: AART architects og Nordic.
Torstvedt Skole i Norge, som det ser ud i AART architects' streger. Foto: AART architects og Nordic.
Torstvedt Skole i Norge, som det ser ud i AART architects’ streger. Foto: AART architects og Nordic.
Et moderne skoletorv på Vestmyra Skole. Foto: AART architects og Nordic.
Et moderne skoletorv på Vestmyra Skole. Foto: AART architects og Nordic.
Forståelse for menneskeligt nærvær i store og komplekse byggerier er nøglen. Her er det skoletorvet på en skole i den norske by Voss. Foto: AART architects og Nordic.
Forståelse for menneskeligt nærvær i store og komplekse byggerier er nøglen. Her er det skoletorvet på en skole i den norske by Voss. Foto: AART architects og Nordic.

Relateret indhold