Kaare Dybvad: Det skal være lettere at bygge i træ

Boligministeren vil have udvidet eksempelsamlingen så vi får flere træ-byggerier i Danmark.
Kaare Dybvad (S) vil gøre det lettere at bygge stort i træ. Det skal en udvidelse af eksempelsamlingen hjælpe på. Foto: Jakob Tilma
Kaare Dybvad (S) vil gøre det lettere at bygge stort i træ. Det skal en udvidelse af eksempelsamlingen hjælpe på. Foto: Jakob Tilma

Danmark vil sammen med de øvrige nordiske lande bruge 50 millioner kroner på at fremme bæredygtige projekter i byggeriet, og her skal træ spille en fremtrædende rolle, og for at sætte yderligere gang i træbyggeriet herhjemme arbejder regeringen ifølge Kaare Dybvad lige nu på at få udvidet eksempelsamlingen, så det bliver lettere at få ansøgninger igennem til bæredygtigt byggeri i træ.

– Vi er i gang med at udvide det, man kalder eksempelsamlingen, som er en del af bygningsreglementet, hvor man uden at selv at skulle teste alle sikkerhedsniveauer af kan bruge en standardløsning ud fra bygningsreglementet, siger Kaare Dybvad efter åbningen af Building Green til Dagens Byggeri.

Ved at have flere eksempler på byggetekniske løsninger med træ at forholde sig til, vil det blive lettere for bygherren at få en tilladelse igennem, for reglementet begrænser ifølge Kaare Dybvad i dag brugen af træ i nogle konstruktioner.

– Det har været sådan hidtil, at der har det største eksempel man har kunnet bruge i træbyggeriet været fire etager, og det har selvfølgelig begrænset nogle af de steder, hvor man gerne ville bygge i træ. Det er vi i gang med at udvide nu for at sikre, at vi kan få en større mængde byggerier i træ, fortæller boligministeren, som også er klar med en række andre initiativer for at fremme træ i byggeriet i Danmark.

Nordisk inspiration

Eftersom Danmark ikke har store traditioner for brug af træ og træmaterialer, så vil regeringen søge inspiration hos vores nordiske naboer, hvor træ traditionelt fylder meget i byggemassen.

– Så bliver der brugt nu 50 millioner i nordisk regi på at sikre nogle store forsøgsprojekter på bæredygtigt byggeri, specielt på træ, og det kan man sige, er jo gensidigt gavnende, fordi svenskerne, nordmændene – finnerne for så vidt, har jo en gammel og stolt tradition for at bygge i træ – og vi har så et ønske om at lære noget af det, så det tror jeg også, der er nogle gode erfaringer at hente i den sammenhæng, lyder det fra Kaare Dybvad, som ser frem til at få gang i de politiske forhandlinger om, hvordan fremtidens danske byggeri både kan blive mere klimavenligt og bæredygtigt.

Boligminister Kaare Dybvad (S) åbnede Building Green i Lokomotivværkstedet i København den 28. oktober. Foto: Jakob Tilma
Boligminister Kaare Dybvad (S) åbnede Building Green i Lokomotivværkstedet i København den 28. oktober. Foto: Jakob Tilma

Relateret indhold