Budolfi Plads nomineret til europæisk byrumspris

Fra nedslidt betonhus til grøn bymidte - Aalborgs kommunes indsats for at skabe grønne byrum er nu nomineret til Green Cities Award
Aalborgs nye byrum er Danmarks kandidat til byrumspris i konkurrence med 12 andre projekter fra andre EU-lande.
Aalborgs nye byrum er Danmarks kandidat til byrumspris i konkurrence med 12 andre projekter fra andre EU-lande.

Europas store byer skal være meget grønnere. Den forvandling skal EU-kampagnen “More Green Cities for Europe” skubbe på. Som et led i kampagnen uddeles den internationale pris, Green Cities Award 2021, og her er det nye byrum på Budolfi Plads i Aalborg nu nomineret.

– Med Budolfi Plads har Aalborg Kommune konverteret et nedslidt betonhus med parkeringsanlæg til en grøn bymidte af høj kvalitet, siger Jon Pape, formand Park- og Naturforvalterne.

Sammen med Søren Sømod, Danske Anlægsgartnere, Peter L. Jensen, indehaver, Johansens Planteskole og Helle Hangaard, Arkitema Urban har han udgjort juryen i den nationale udvælgelse.

Sådan fremmes en grøn og aktiv bymidte

– Projektet er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan fremme en grøn og aktiv bymidte og samtidig inddrage borgere og øvrige interessenter i processen.

De indsendte projekter er vurderet ud fra, hvordan de udnytter merværdien af grønne infrastrukturer – derudover skal projektet understøtte et eller flere af de fem temaer i Green Cites kampagnen – det er klima, biodiversitet, social sammenhængskraft, trivsel og økonomi.

En frodig skråning på Budolfi Plads, naturen har fået førsteret.
En frodig skråning på Budolfi Plads, naturen har fået førsteret.

I Aalborg Kommune er der stor tilfredshed med nomineringen af pladsen, som skal give byen nogle af dens gamle kvaliteter tilbage.

Først naturen, så bygningerne

– Vi vil give den centrale og urbane plads i Aalborg tilbage til byen – men i en ny form og med en meget grøn agenda. Vision i omdannelsen har været at skabe et imødekommende bymiljø og en ny destination for byens borgere og besøgende. Faktisk begyndte vi med at tegne byrummet og først bagefter kom bygningerne, fortæller Rådmand i By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen, Aalborg Kommune.

Budolfi Plads har således fået en langt mere grøn profil. Og samtidig har fjernelsen af biltrafik givet mere ro.

– Pladsen danner nu en fantastisk ramme om byliv – der er udeservering og forskellige bænke til bare at hænge ud i grønne omgivelser, og så bruger mange pladsen som en attraktiv smutvej. Herudover er der tænkt i klimaløsninger blandt andet med grønne tage og facader, plantebede, vanding med opsamlet regnvand og brug af lokalt forankrede materialer, siger Hans Henrik Henriksen.

Med nomineringen konkurrerer Budolfi Plads med 12 andre EU-lande og deres nominerede projekter om den prestigefyldte pris. De 13 projekter vil i de kommende uger bliver vurderet af en international jury, der afgiver deres stemmer 6. oktober.

Dato og sted for prisoverrækkelsen annonceres senere.

Se video af Budolfi Plads her

Relateret indhold