Tænker robotstyring, innovation og solceller ind i ny fabrik

På Ardex' nye fabriksbygning i Hedensted vil solceller på taget dække hele fabrikkens fremtidige strømforbrug. Indenfor skal robotter og et omlagt kabelnet gøre produktionen CO2-neutral.
Der er godt gang i byggeriet af Ardex Skandinavias nye, 2.000 m2 fabriksbygning, der forventes at stå klar til brug i Hedensted til august.
Der er godt gang i byggeriet af Ardex Skandinavias nye, 2.000 m2 fabriksbygning, der forventes at stå klar til brug i Hedensted til august.

Ardex Skandinavia

  • – Producerer årligt 35.000 tons spartelmasser og fliseklæbere til opbygning af gulve og vægge.
  • – Alle produkter er godkendte til brug i Svanemærkede byggerier
  • – Leverer til distributører i hele Norden og Baltikum
  • – Produktionen finder sted i Hedensted i Midtjylland, mens hovedkontoret ligger i Herlev
  • – I alt beskæftiger det skandinaviske datterselskab af tyske Ardex ca. 100 medarbejdere.

En udbygning af Ardex Skandinavias fabrik i Hedensted skal både give mere plads, øget produktion og en energiforsyning baseret på solceller, så CO2-udslippet kan minimeres. Udvidelsen af fabrikken er på 2.000 kvm, og fremadrettet skal fabrikkens strømforbrug dækkes 100 % af den strøm, som genereres af de solceller, som taget bliver dækket med.

Skulle det knibe med solskinstimerne, bruger fabrikken udelukkende grøn strøm fra vindmøller, fortæller CEO Michael Nielsen.

– Vi har alle et ansvar for at begrænse klimaforandringerne. Ikke mindst i byggebranchen. Ved at dække de nye bygninger med solceller, kan vi selv skaffe strøm og desuden frigive den grønne strøm, vi i forvejen får fra vindmøller, til andet brug.

Vil skabe egen energi

Bæredygtigheden kommer dog også til at snige sig ind i selve lokalerne, hvor robotter og et omlagt kabelnet på sigt skal gøre produktionens energikilder CO2-neutrale.

Michael Nielsen uddyber:

– Udvidelsen skal på sigt gøre plads til endnu mere innovation og robotstyring, som vil opgradere vores produktion af flydende produkter som primere og dispersioner. Derudover har vi valgt at omlægge hele kabelnettet i fabrikken, for at kunne skabe vores egen energi. Både ved hjælp af solcellerne og ved at skabe en total uafhængighed af gas til opvarmning. Desuden er Hedensted en klimavenlig placering for os, fordi vi i Midtjylland er tæt på de råvarer, vi anvender, og samtidig kan minimere mængden af CO2-tung transport til vores kunder, slutter Michael Nielsen, som forventer at tage de nye bygninger endeligt i brug i starten af august 2022.

Relateret indhold