Renoveringsopgave: Kun soklerne bliver bevaret

Boligafdelingen Åhaven i Dyrup ligger smukt langs Odense Å. Grønne arealer skærer gennem ådalen og bebyggelsen - 363 boliger er placeret i mindre klynger. Henover de næste år renoveres boligafdelingen med en helhedsplan.
Visualisering af Åhaven, som den kommer til at se ud. Visualisering: Erik Arkitekter.
Visualisering af Åhaven, som den kommer til at se ud. Visualisering: Erik Arkitekter.

Åhaven bliver Civicas hidtil største helhedsplan. Den almene boligorganisation har netop indgået aftale om opførelse af 136boliger i første etape med Enemærke & Petersen, der sammen med Erik Arkitekter, Oluf Jørgensen og ByMUNCH by- og landskabsdesign står for at løse opgaven.

– Først vil jeg sige, at afdelingsbestyrelsen og beboerne i Åhaven har været meget tålmodige. Vi har taget dialogen, og det har været vigtigt for os at informere og orientere, når der var nyt at fortælle. Det gør kun glæden over kontraktindgåelsen endnu større – og jeg er stolt over, at vi om godt et år kan se de første beboere flytte ind i nye boliger, der også DGNB-certificeres, hvor klima, miljø ogbæredygtighed er tænkt ind, siger Civicas formand, Flemming Jensen.

De første undersøgelser af de bygningstekniske problemstillinger i Åhaven blev foretaget tilbage i 2014 – og skavankerne omfatter ‘næsten alt’ fra fundamentet til taget. Det var nødvendigt at “skille” et par boliger ad for at finde ud af, hvordan renoveringen skulle gribes an.

– De største problemer er med fugt, skimmelvækst og afdampning af formaldehyd fra spånpladerne, som boligerne er bygget af. Det har været helt afgørende for os, at vi fik undersøgt problemerne tilbunds. Vi ville finde de helt rigtige løsninger. Løsninger der omfatter, at vi river de eksisterende boliger ned til fundamentet, siger direktør Jens Pilholm.

Beboerne er med

Også administrerende direktør, Henrik Mielke, fra Enemærke & Petersen A/S er glad for, at der nu er sat underskrifter på kontrakten.

– Vi glæder os meget at komme i gang med Åhaven. Vi, og særligt vores fynske kollegaer på vores nyåbnede kontor i Odense, ser frem til samarbejdet med Civica, og til at spille ind i den vigtigebæredygtighedsdagsorden, fortæller Henrik Mielke.

Håndværkere og maskiner rykker ind i sommeren 2021 og Civica forventer indflytning i boliger i første etape i løbet af første kvartal 2022.

Relateret indhold