CO2-reduktion: Gratis hjælp til knap 200 virksomheder

De seneste tre år har et projekt hjulpet mange af de små og mellemstore virksomheder, som ønsker at reducere deres CO2-udledning, men ved ikke, hvor de skal begynde.
Modulproducenten ABC Pavilloner er blandt de virksomheder, der på baggrund af projektet, har sat flere CO2-besparende initiativer i søen.
Modulproducenten ABC Pavilloner er blandt de virksomheder, der på baggrund af projektet, har sat flere CO2-besparende initiativer i søen.

Livscyklusanalyser, miljøvaredeklarationer og generel dokumentation for grønne løsninger, der er med til at reducere CO2-udledningen, er noget, virksomheder i byggebranchen oplever en stigende efterspørgsel på.

Nogle ansætter derfor medarbejdere, der kan varetage disse interesser, men den mulighed har flere små og mellemstore virksomheder ikke ressourcerne til.

Som en hjælp har projekt for Energieffektivitet og CO2-besparelser i virksomheder i Region Midt (ECSMV de seneste tre år derfor tilbudt professionel miljørådgivning, hvor virksomheder kan modtage økonomisk tilskud, der kommer fra EU-regionalfondsmidler og kommunal støtte.

Og interessen understreger behovet:

Hele 193 virksomheder har via projektet indtil videre fået rådgivning, og ifølge projektleder hos ECSMV, Henrik Westerby, er de små og mellemstore virksomheder blevet bedre til at tage et socialt ansvar og udvise samfundssind:

– Der er et stort og voksende fokus på CO2-reduktion og den grønne omstilling, og mange har et stort ønske om at igangsætte initiativer. Men de ved ikke, hvor de skal starte og har ikke de nødvendige ressourcer.

Bruger mere tid end forventet

Han fortæller om en stor efterspørgsel på deres rådgivning, og at ECSMV derfor udvælger virksomhederne ud fra, hvor stærk deres motivation er, og hvor stort et potentiale de har for at nedbringe deres CO2-udledning:

– Når vores rådgivere så er kommet med deres anbefalinger, følger virksomhederne i høj grad op på dem, og vores interne tal viser, at virksomhederne bruger mere tid på det, end vi havde forventet. Det viser, hvor stort et engagement, virksomhederne har, siger han.

Nemmere at få et samlet overblik

En af de virksomheder, der har nydt godt af samarbejdet med ECSMV’s rådgiver, er modulproducenten ABC Pavilloner herunder også søstervirksomheden Concept Living.

Samarbejdet har nu varet i et år og blandt andet resulteret i, at virksomheden er begyndt udelukkende at vælge nye materialer med miljøvaredeklarationer samt løbende udskifte eksisterende materialer til nogle med dokumenteret lavere miljøpåvirkning.

– Det har været meget kompliceret at udregne vores samlede CO2-udledning, fordi vi både arbejder med præfabrikeret byggeri, byggeri på byggepladsen og udlejningsbygninger, som alt sammen tæller i det samlede regnskab, fortæller Thomas K. Pedersen, miljøansvarlig hos ABC Pavilloner, og fortsætter:

– Her har miljøkonsulenten hjulpet os og givet os brugbare værktøjer til at inddele CO2-udledningen i forskellige lag, så det er nemmere at få et samlet overblik og arbejde videre med det – og ikke mindst løbende at udregne vores CO2-udslip, så vi kan følge udviklingen.

Ifølge Thomas K. Pedersen bliver næste skridt at kigge ind i nogle konkrete tiltag, der også skal spare på energien ved de moduler, virksomheden lejer ud.

Relateret indhold