Ajos vil satse mere på svanemærkede pavilloner

Fremover skal alle udlejningsvirksomhedens nye pavillonbygninger være svanemærkede, men uden ekstraudgifter.
Ajos stiller nu krav til sin leverandør af pavilloner om svanemærkning, lyder budskabet fra administrerende direktør i Ajos a/s Ole Wamsler. Foto: Ajos.
Ajos stiller nu krav til sin leverandør af pavilloner om svanemærkning, lyder budskabet fra administrerende direktør i Ajos a/s Ole Wamsler. Foto: Ajos.

Pavillonbyggeri er det oplagte valg, hvis der med kort varsel er brug for at udvide med ekstra kvadratmeter uden at sprænge budgettet. Det skal selvfølgelig også gerne være miljørigtigt.

Derfor vil Ajos satse mere på svanemærkede pavilloner, der er produceret på samme niveau som permanente bygninger, og som lever op til samme lovmæssige krav til blandt andet ventilation og isolering som nybyggeri.

– Hos Ajos er bæredygtighed ikke bare noget, vi taler om. Det er et bevidst valg og en klar strategi, og vi mener, det vil være naturligt, at alle vores nye pavilloner i nær fremtid bærer Svanemærket, siger administrerende direktør i Ajos Ole Wamsler.

Svanemærket er et nordisk miljømærke for produkter, der ikke er fødevarer.

Sidst skridt mod målet

Det overordnede mål med Svanemærket er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. Mærkningen stiller miljøkrav hele vejen i et produkts livscyklus – fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering. Det stiller også krav til at reducere den samlede miljøbelastning lige fra byggeriet igangsættes og tages i brug, til det en dag skal rives ned igen.

– Vi bakker 100 procent op om tankegangen, og endnu vigtigere er vi klar til at sætte yderligere handling bag ordene. I sin nuværende form er vores pavilloner allerede tæt på at efterleve kravene til Svanemærket. Vi mangler at udskifte vinylen på gulvene samt tagfolien. Ved at ændre disse materialer til andre, som er godkendte af Miljømærkning Danmark, vil hele pavillonen bestå af godkendte materialer, siger Ole Wamsler.

En svanemærkning kræver dog, at hele byggeprocessen hos leverandøren kontrolleres af Nordisk Miljømærkning som uvildig part. Det er den udvikling, som Ajos nu ønsker at accelerere.

– Derfor har vi indledt en dialog med vores leverandør Scandi Byg, og de ser meget positivt på vores krav og støtter op om Ajos’ dagsorden. De har allerede en grundlicens til at bygge svanemærkede byggerier, og nu skal vi sammen skabe midlertidige svanemærkede pavillonbygninger, siger Ole Wamsler.

Efterspørgslen er til stede

Ajos oplever allerede en stigende efterspørgsel efter bæredygtige løsninger fra både offentlige og private bygherrer, men det skal ikke fordyre projekter.

– En svanemærket bygning opført af pavillonmoduler er det rigtige valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen. Her har vi som brancheleverandør et medansvar for, at de rigtige løsninger er tilgængelige uden meromkostninger, siger Ole Wamsler.

Relateret indhold