25 mio. kr. sparker gang i udvikling af Assens Havn

Et kyst- og lystfiskercenter bliver centralt i transformationen af Assens Havn, hvor der kan blive mulighed for f.eks. en ny bydel med boliger og erhverv, en promenade med cafeer og bilfrit område.
Det røde pakhus på midtermolen på Assens Havn er bygget i 1884, og skal indtænkes som en del af det kommende nationale kyst- og lystfiskercenter på stedet. Foto: AK Dronefoto
Det røde pakhus på midtermolen på Assens Havn er bygget i 1884, og skal indtænkes som en del af det kommende nationale kyst- og lystfiskercenter på stedet. Foto: AK Dronefoto

25. mio. kr. fra A.P Møller-fonden gør det muligt at tage fat på omdannelsen af Midtermolen på Assens Havn, hvor der ifølge udviklingsplanen for byen – Fremtidens Assens fra 2019 – skal placeres et nyt kyst- og lystfiskercenter.

Ud over det nye center på Midtermolen skal den omkringliggende havn transformeres, så der skabes en bedre sammenhæng mellem Assens by og havneområdet. Planen er at skabe et nyt og attraktivt miljø – en ny bydel på og omkring havneområdet.

– Når vi udvikler Assens havn, så udvikler vi hele Assens by. Vi har en enestående chance nu – vi skal have forbundet de hyggelige gamle gader i Assens købstad med vores havn og vores dejlige udsigt, siger Jens Jakobsen, formand for Miljø, Teknik og Plan, der lægger det ud til borgerne at komme med forslag til, om der for eksempel skal bygges højt, og der skal skabes plads mellem bygninger, så vandet kommer op i byen, om trafikken skal ledes igennem området, eller om området skal være bilfrit.

Medlem af Miljø, Teknik og Plan, Jim Staffensen, tilføjer:

– På Nordre havnevej får vi en unik mulighed for at erstatte de gamle bygninger med nye, moderne, lækre, attraktive boliger. Men ikke nok med det – vi får også mulighed for at etablere en fantastisk promenade. Hvis vi vil det. En promenade fri for biler, hvor vi prioriterer cyklister og gående, åbne miljøer og cafemiljøer. Det er en rigtig god mulighed, siger han.

Forventer liv og aktivitet på havnen og i byen

Kyst- og lystfiskercenter skal både være et fysisk lærings- og oplevelsescenter og en portal til oplevelser i vandnaturen. Formålet er at give de mange besøgende viden om den ukendte, fascinerende verden af dyr og planter, der lever under overfladen samt fremme kendskabet til og lysten til lystfiskeri.

En forundersøgelse foretaget af Bark Rådgivning estimerer, at der hvert år vil komme 48.000 gæster fra ind- og udland på besøg i centret.

– Ifølge undersøgelsen vil oplevelsescenteret kunne tiltrække flere gæster, end vi først havde forventet. Det er både glædeligt for erhvervslivet og turismen lokalt, da det er medvirkende til at skabe mere liv og aktivitet på havnen og i byen, siger Elmer Philipsen, formand for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur i Assens Kommune.

Der mangler ifølge fyens.dk stadig nogle kommunale og donerede millioner kroner, for at projektets samlede budget på 70-75 mio. kr. er endeligt hjemme, men da der er knyttet en klausul til A.P. Møller-donationen om, at projektet skal igangsættes inden 2023 er omme, kan de lokale fynboer nu se ind i en nogenlunde tidsmæssig horisont for i hvert tilfælde det nye kyst- og lystfiskercenter.

En del af pengene skal også bruges til at renovere og modernisere moleanlægget, så det bliver så indbydende og brugervenligt som muligt.

Relateret indhold