Hvad må ekstraarbejder koste?

Advokat Holger Schöer, Holst, Advokater.
Advokat Holger Schöer, Holst, Advokater.

Når ekstraarbejde udføres i regning, skal bygherren betale det af entreprenøren fremsatte krav, for så vidt dette ikke kan anses for ubilligt, jf. princippet i købelovens § 5. Bygherren har bevisbyrden herfor.

Entreprenøren skal dog fremlægge et sådant regnskabsmateriale, at rimeligheden af hans opgørelse kan vurderes. Spørgsmålet om, hvornår entreprenørens krav må anses for ubilligt, har senest været genstand for en voldgiftsrets bedømmelse i kendelsen gengivet i TBB2019.717.

Sagen

Kendelsen omhandlede afregningen af en entreprise vedrørende bygningsarbejder på en større bygning. Der var tale om fagentreprise, som en entreprenør efter udbud havde udført for en offentlig bygherre. Endvidere var AB 92 vedtaget.

Tvisten opstod som følge af entreprenørens udførelse af en række ekstraarbejder for bygherren – uden forudgående aftale om afregningen heraf. Konkret havde entreprenøren fremsat et fakturakrav på kr. 179.321,25 inkl. moms vedrørende ekstraomkostninger afholdt til opførelse af betonstøttevægge, der ikke fremgik af udbudsmaterialet. Parternes uenighed bestod i billigheden af det fremsatte krav, der var opgjort af entreprenøren i henhold til en ikke-godkendt aftaleseddel.

Fakturakravet på kr. 179.321,25 afveg, ifølge skønsmanden, fra markedsprisen, idet skønsmanden i henhold til V&S prisdata opgjorde prisen på arbejdet til ca. kr. 157.500,00 inkl. moms. Således oversteg entreprenørens fakturakrav skønsmandens vurdering af den gældende markedspris med mere end 13 procent.

Voldgiftsretten fandt på dette grundlag, at den krævede pris var ubillig, jf. princippet i købeloven § 5, hvorfor entreprenøren alene kunne kræve betaling i henhold til skønsmandens opgørelse af arbejdet.

Kendelsens betydning

Kendelsen viser, at en afvigelse på ca. 13 procent fra (skønsmandens vurdering af) den gæl-dende markedspris kan medføre, at det krævede beløb for ekstraarbejder udført i regning anses for ubilligt, jf. princippet i købelovens § 5.

Vigtigheden af at indgå udtrykkelige aftaler om betalingen for ekstraarbejder forstærkes således tydeligt af kendelsen. Entreprenøren risikerer ved undladelse heraf, at det fremsatte krav for de udførte ekstraarbejder tilsidesættes som ubilligt, hvilket den foreliggende kendelse illustrerer.

Relateret indhold