BIM skal standardiseres i Europa

Der skal sættes øget fokus på BIM i den europæiske byggesektor, mener Molio - Byggeriets Videncenter.
Der er bred enighed om, at der er store gevinster gemt i brugen af BIM på store byggeprojekter. Molio - Byggeriets Videncenter ønsker et øget fokus på BIM i den europæiske byggesektor. Foto: Colourbox.
Der er bred enighed om, at der er store gevinster gemt i brugen af BIM på store byggeprojekter. Molio - Byggeriets Videncenter ønsker et øget fokus på BIM i den europæiske byggesektor. Foto: Colourbox.

Der har gennem en årrække fundet en stigende standardisering sted inden for den europæiske byggesektor, og nu ønsker en række af byggeriets organisationer en øget dansk indsats inden for BIM-området. Danmark har ifølge Molio – Byggeriets Videncenter meget at byde på inden for standardisering på netop BIM-området og havde for nylig samlet branchens organisationer og toneangivende aktører.

Christian Lerche, der er direktør i Molio, forklarer, at det i fællesskab blev besluttet at arbejde videre med at få lavet et konkret udspil, der stikker en fælles kurs for den danske indsats for standardisering på BIM-området.

Kun en fordel

– Uanset hvordan vi kommer til at strukturere og koordinere dette arbejde, så handler det om, at Danmark får bedst mulig udnyttelse af de store investeringer og de omfattende danske erfaringer med BIM. Det kan kun være en fordel både for EU, for Danmark, og for de danske virksomheder, siger Christian Lerche.

Han understreger behovet for at arbejde mere digitalt inden for byggeriet og dermed sikre digital dataudveksling og modeller for byggerier. Og elementer som tid, processer, aftaler og økonomi skal også kunne kobles på systemet, der skal kunne bruges helt frem til en driftsfase.

– Samlet set har man i forhold til at få et indre marked flyttet sig meget omkring standardisering af den europæiske byggesektor. Det gælder især inden for byggematerialer. Men BIM skal sikre digitaliseringen på en række andre områder, siger Christian Lerche til Dagens Byggeri.

Barrierer skal brydes ned

Han understreger, at mange ønsker, at byggeområdet skal være internationalt for at sikre produktivitets- og konkurrenceudvikling og udnyttelse af ressourcer besdt muligt.

– Får vi ikke en standardisering på det digitale område, risikerer vi, at vi aldrig kommer frem til en international eller europæisk byggebranche. Skal barriererne brydes ned mellem landene, skal vi finde en fælles måde at udveksle vores modeller og fælles aftalegrundlag. Byggeriet skal beskrives på samme ensartede måde, så vi har et fælles grundlag for at udveksle oplysninger. Vi arbejder allerede i dag særligt sammen med de nordiske lande inden for ‘Building Smart’, som er en meget vigtigt international standardisering. Men der er ingen stærk praksis for, at de europæiske lande arbejder sammen, og flere lande er kommet lidt snublende ind i det, forklarer direktøren for Molio.

I mødet deltog repræsentanter for Bygherreforeningen, Dansk Byggeri, Danske Ark, Dansk Standard, DI-Byg, FRI og Tekniq.

Relateret indhold