Nye solcelleteglsten øger muligheden for solenergi

Nye hollandske solcelleteglsten er næsten usynlige og forøger dermed mulighederne for integrering af solcellepaneler på for eksempel fredede bygninger.
Den nye solcelleteglsten fra hollandske ZEP bliver præsenteret fredag på den fredede gård Priesnitzhoeve. Foto: ZEP.
Den nye solcelleteglsten fra hollandske ZEP bliver præsenteret fredag på den fredede gård Priesnitzhoeve. Foto: ZEP.

Nu skal det i fremtiden være muligt for fredede bygninger eller private ejendomme, hvor der ikke ønskes synlige solcellepaneler, at installere nye såkaldte solcelleteglsten. Hollandske ZEP har udviklet nye sorte og røde teglsten, hvor solcellerne er integreret i teglstenene og derfor fremstår næsten usynlige.

Den fredede hollandske gård, Priesnitzhoeve i byen Rheden, er fra 1870 og har fået installeret et integreret solcelletag fra ZEP, som skal præsenteres ved en fremvisning 7. oktober 2016.

Pladsbesparende

I Danmark findes der ligeledes mange ældre, fredede huse, og mange af dem har røde teglstenstage, hvor solpaneler ikke er tilladt at opsætte. Hollandske ZEP mener nu, at deres nye patenterede opfindelse kan komme til gavn på mange bygninger, som ikke før havde mulighed for at omlægge til solenergi.

Ifølge ZEP er solcelleteglsten i øvrigt en yderst pladsbesparende løsning, når for eksempel skorstene og kviste ikke altid levner plads til opsætning af solpaneler.

ZEP er allerede involveret i flere projekter i England, Tyskland og Skandinavien, og firmaet regner med, at deres teglsten vil blive godkendt i resten af verden inden længe.

Relateret indhold