Udbud blev annulleret – nu er entreprenøren endelig på plads

Efter et annulleret udbud har Region Sjælland nu indgået aftale med G.V.L. Entreprise om opførelse af en ny sengebygning på universitetshospitalet i Nykøbing. De oprindelige 162 sengepladser er nu blevet til 135.
Der bliver foreløbigt ca. 135 sengepladser i den nye sengebygning på Sjællands Universitetshospital i Nykøbing Falster. Der vil dog blive mulighed for at udnytte pladsen op til 162 sengepladser. Visualisering: Arkitema
Der bliver foreløbigt ca. 135 sengepladser i den nye sengebygning på Sjællands Universitetshospital i Nykøbing Falster. Der vil dog blive mulighed for at udnytte pladsen op til 162 sengepladser. Visualisering: Arkitema

Modernisering af sygehus

  • Adresse: Fjordvej 15b, 4800 Nykøbing F
  • Projektnavn: Nykøbing Falster Sygehus, fase 2, Bygning P
  • Forventet byggestart: Februar 2025
  • Forventes færdig: Maj 2028
  • Anslået budget: 539 mio. kr.
  • Bygherre: Region Sjælland
  • Bygherrerådgiver: Artelia A/S
  • Totalentreprenør: G V L Entreprise
  • Arkitekt: Nordic – Office Of Architecture Danmark
  • Ingeniør: Norconsult
  • Omfang: 14.000 kvm, 6 etager plus kælder, 1 bygning, 135 sengestuer. Projektet omfatter modernisering af sygehus i Nykøbing Falster og indeholder opførelse af ny sengebygning på 12.000-14000 kvm, bygning P, i seks etager med hver 21 sengestuer med mulighed for op til 27 sengepladser. Dertil kommer tekniketage samt kælder. Desuden bearbejdes udeområderne.
  • Bæredygtighed: DGNB Sølv
  • Kilde: SMART/Byggefakta

Region Sjællands udbud på en sengebygning med oprindeligt 162 enestuer på Nykøbing F. Sygehus blev i april 2022 annulleret. Begrundelserne var mange: Lange leveringstider, prisstigninger på byggematerialer, mangel på faglært arbejdskraft, høje energipriserne, covid-19-pandemien og Ruslands krig mod Ukraine.

Prisen på entreprisen steg på kort tid fra 293 mio. kr. til ca. 480 millioner kroner, og det kunne regionen ikke leve med, fortalte regionsrådsformand Heino Knudsen dengang.

– Det er virkelig træls, men priserne er 187 millioner kroner højere end forventningen var for bare kort tid siden. Vi finder det derfor nødvendigt at annullere det nuværende udbud og lave et nyt udbud i 1. halvår 2023.

Læs også: Ambitiøst havneprojekt på Falster tager nyt, stort skridt

Det nye udbud er nu blevet afgjort til fordel for G.V.L. Entreprise, der med en entreprisesum på cirka 400 mio. kr. forventes at kunne sætte gang i byggeriet af den nye sengebygning i starten af 2025. Projektet, der nu bliver med cirka 135 sengepladser, færdigprojekteres i løbet af 2024.

– Vi har god erfaring med byggesager for Region Sjælland og solid erfaring i pleje- og hospitalsbyggeri. Vi vil løse opgaven i en projektorganisation med vores rådgivere Nordic og Norconsult, som er veletablerede arkitekt- og ingeniørvirksomheder, siger direktør for G.V.L. Entreprise Allan P. Hansen.

Blandt G.V.L. Entreprises erfaringer er bl.a. opførelsen af den nye sterilcentral på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Vigtigt med moderne akutsygehus i Nykøbing F.

Den nye sengebygning i Nykøbing Falster omfatter cirka 14.000 kvm nybyggeri og består af seks etager – heraf en råhus-etage til senere indretning – indeholdende sengeafsnit med 21 sengestuer på hver etage med mulighed for 27 sengepladser. Det bliver med fuld kælder, der tilkobles den eksisterende tunnel, og en teknik-etage på taget. Projektet omfatter også landskabelig bearbejdning med bl.a. parkering, adgangsveje og beplantning.

Sengebygningen er opbygget over samme struktur som hospitalets nyeste sengebygning fra 2018 med tre identiske fløje.

Læs også: Lukker hullet på den nye Storstrømsbro

– Vi investerer hele 800 millioner kroner, heraf 539 millioner alene til den nye sengebygning, hvor vi får endnu flere enestuer til vores patienter. Samtidig kan vi sikre bedre arbejdsforhold for vores medarbejderne. Det er vigtigt for os med et moderne akutsygehus i Nykøbing Falster, som kan sikre behandlingen til vores borgere mange år frem i tiden, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Har afsat 800 mio. kr.

Regionsrådet har i alt afsat cirka 800 mio. kr. til fase 2 af moderniseringen af sygehuset. Andre delprojekter omfatter en tilbygning med nye operationsstuer og CT-scanner til Akutafdelingen, renovering af eksisterende bygninger samt etablering af en helipad.

Sengebygningen færdigprojekteres i løbet af 2024. Det forventes, at opførelsen af byggeriet sættes i gang i begyndelsen af 2025, så sengebygningen er klar til brug i 2028, hvor Børne- og Ungdomsafsnit, Afsnit for led- og knoglekirurgi, Afsnit for lungesygdomme og Geriatrisk afsnit flytter ind.

Bygningen skal certificeres til DGNB Sølv.

Relateret indhold