3 kommuner hylder 5 projekter på Arkitekturens Dag

Arkitekturens Dag er netop løbet af stablen med et særligt fokus på arkitekturens forandring. I den forbindelse uddeltes årets arkitekturpris i flere af landets kommuner.
Oluf Bagers Plads. Foto: Jens Markus Lindhe.

Hvert år tildeler landets kommuner en arkitekturpris til udvalgte byggerier, der udmærker sig ved særlig god arkitektur, under fejringen af Arkitekturens Dag.

Den første mandag i oktober uddelte bl.a. Odense Kommune, Aabenraa Kommune og Kolding Kommune årets arkitekturpris.

Læs også

Arkitekturen er under forandring – det fejres i hele landet

I Odense gik prisen til Realdania By & Byg og Praksis Arkitekter fra Svendborg for byggeriet Oluf Bagers Plads, som roses for sin enestående kvalitet og for, hvordan byggeriet passer med det omkringliggende miljø.

Prisvinderne Peter Cederfeld, Realdania, og Mads Bjørn Hansen, Praksis Arkitekter, fik overrakt prisen af rådmand Søren Windell.

Odense Arkitekturråd har udpeget vinderen ud fra et felt af nominerede kandidater.

– Oluf Bagers Plads er opført som et sundt og bæredygtigt byggeri, med en høj materialekvalitet, primært af tegl og af ubrændt ler. Man kan se på murerarbejdet og de fine ornamenter i facaderne, at det er virkeligt dygtige fagfolk, der har været med til at opføre husene, fortæller Mads Bjørn Hansen, indehaver, Praksis Arkitekter.

Læs også

Tidligere Arkitema-direktør skal bringe tegnestue til nye højder i udlandet

Udover arkitekturprisen blev der i år også givet hædrende omtale til Byfælleskabet Thomas B, i Odense Kommune.

Borgerne stemte på Pumpe- og Slusestationen

Arkitekturens Dag blev også fejret i Aabenraa Kommune, hvor man uddelte tre priser.

Bygningsforbedringsprisen gik til Udsigtsvillaen i Hostrupskov for en imponerende istandsættelse med respekt for villaens oprindelige 1960er arkitektur.

Arkitekturprisen blev tildelt Atriumvillaen i Aabenraa, der fremhæves for sin nytænkende brug af lys og materialer.

Borgernes Favoritpris gik til Pumpe- og Slusestationen, gennem en offentlig afstemning.

Arkitektur er overalt

Formand for Plan, Teknik og Landdistrikter, Dorte Soll, betonede i den forbindelse vigtigheden af at inddrage borgerne i arkitekturdebatten.

Læs også

Efter et år uden: C.F. Møller-arkitekt er ny stadsarkitekt i Aalborg

– Arkitektur er overalt og påvirker os alle. I vores udvalg ønsker vi at starte en nuanceret samtale om vores lokale arkitektur. På den måde skaber vi stolthed og glæde over vores bygninger og det byggede miljø, udtaler formand for Plan, Teknik og Landdistrikter, Dorte Soll.

Tæt partnerskab

I Kolding Kommune løb en spritny, DGNB Guld-certificeret kontor- og administrationsbygning med årets arkitekturpris.

Projektet er blevet realiseret i et tæt samarbejde mellem arkitektfirmaet Rum, Artelia og totalentreprenøren Kjæhr & Trillingsgaard og skal huse Nic. Christiansen Gruppen.

Foto: Rum.

Projektudviklingschef og arkitekt hos Rum, Jakob Ivan Larsen, glæder sig over prisen:

– Det tætte samarbejde og den tidlige involvering af alle interessenter, herunder Kolding Kommune, har resulteret i et byggeri, der ikke blot er æstetisk flot og funktionelt, men også fremtidssikret med et højt niveau afbæredygtighed – en arbejdsplads, der på alle måder lever op til moderne standarder og krav.

Frank Evald, medejer og projektdirektør hos Kjæhr & Trillingsgaard, udtaler:

– Gennem vores tætte partnerskab med Rum har vi desuden formået at skabe et byggeri, hvor vi har leveret maksimal klima- og miljøansvarlighed, og det er vi meget tilfredse med.

Flere arrangementer vil blive afholdt i forbindelse med Arkitekturens Dag i løbet af ugen.

Relateret indhold