Totalrenoveret bibliotek samler et af Københavns største almene boligområder

Entreprenøren Pihl & Søn har netop afsluttet en omfattende renovering af Solvang Bibliotek i Urbanplanen på Amager.
Hjørnet af Solvang Bibliotek i Urbanplanen.
På Amager mellem Røde Mellemvej og Englandsvej ligger et af Københavns største almene boligområder, Urbanplanen.

I disse år bliver der pustet endnu mere liv i Urbanplanen på Amager, da Københavns Kommune har søsat en større modernisering af kvarteret.

Som led i denne udvikling har det lokale bibliotek, Solvang Bibliotek, stået over for en totalrenovering, og i samarbejde med projektets bygherre Byggeri København og totalrådgiver Tredje Natur har entreprenøren Pihl & Søn stået for at udføre de nye og moderne rammer til biblioteket.

Det lokale bibliotek har fået et nyt indgangsparti og en mere åben facade ud mod pladsen foran, nyt ABA-anlæg, renovering af beton i krybekælder, udskiftning af tag og vinduer samt udskiftning af alle tekniske installationer.

Desuden er der etableret et større aktivitetsrum i midten af biblioteket – der hvor der tidligere var gårdrum. Forud for dette har Pihl & Søn udført miljøsanering inkl. håndtering af asbest.

Læs også

Et spektakulært byggeri – Nordhavns nye bydel er nået ved vejs ende

De nye rammer for biblioteket skal indeholde mere end bøger, idet Solvang Bibliotek også skal fungere som lokalt kulturhus med plads til forskellige kulturaktiviteter målrettet de mange lokale borgere:

– Når man renoverer, skal man hele tiden forholde sig til den eksisterende bygning, og vi sætter os derfor altid ind i den bygning, vi arbejder med. På den måde er vi godt forberedte og ved, hvad vi roder med. Skulle der alligevel opstå uforudsete udfordringer, trækker vi på vores erfaring på tværs af flere fag, fortæller adm. direktør i Pihl & Søn, Frank Aarslew-Jensen, og uddyber:

– Det har f.eks. gjort sig gældende, da vi opdagede asbest i bibliotekets loft- og tagkonstruktion. Det fik vi fjernet på professionel vis, og vi står i dag med et flot og indbydende bibliotek, som vi er stolte af.

Brandalarmer testet på helligdage

Foruden at være et folkebibliotek er Solvang Bibliotek også skolebiblioteket for Dyvekeskolen, som biblioteket er sammenbygget med.

Under transformationen af biblioteket har der været etableret et midlertidigt skolebibliotek på Dyvekeskolen, så skolebørnene, som de eneste, har haft mulighed for at låne bibliotekets materialer under nedlukningen, mens de øvrige lånere har måttet benytte sig af andre biblioteker.

Læs også

Bevaring af bygninger er blevet moderne – til gavn for ‘De cyklende rådgivere’

Totalrenoveringen er blevet gennemført, mens Dyvekeskolen og Solvang Kirke har været i brug, og entreprenøren har derfor skulle udvise stort hensyn til både kirkegængere samt skolens 650 elever foruden personalet på skolen, fortæller Frank Aarslew-Jensen:

– Under renoveringen har vi haft en tæt koordinering med skolens ledelse ift. afspærring, sikkerhed og adgangsveje. Vi har udført støjende arbejde på skæve tidspunkter af hensyn til skolen, f.eks. blev test af brandalarmering udført i helligdagene.

Relateret indhold