Skærer halvdelen af CO2-udledningen ud af nyt betonhus

AP Ejendomme har fået grønt lys til at opføre et 150 kvadratmeter stort aktivitetshus i den nye bydel, Kanalbyen. Byggeriet skal sætte nye standarder for betonbyggeriet - bl.a. ved at gøre brug af 3D-print, genbrugsglas og 'grøn' beton.
Det er ikke til at se det, men Kanalbyens kommende fælleshus kommer over en 50-årig periode til at udlede halvt så meget CO2 som et traditionelt betonbyggeri.
Det er ikke til at se det, men Kanalbyens kommende fælleshus kommer over en 50-årig periode til at udlede halvt så meget CO2 som et traditionelt betonbyggeri.

Aktivitetshus – Forsøgsbyggeri i Kanalbyen

  • Grundejer: Kanalbyen i Fredericia
  • Lejer: Fredericia Kommune
  • Bygherre: AP Ejendomme og Realdania By & Byg
  • Arkitekt: Henning Larsen Architects
  • Hovedentreprenør: MT Højgaard Danmark
  • Ingeniør: Rambøll
  • Teknisk rådgiver: Teknologisk Institut og FLSmidth
  • Forventet byggestart: December 2022
  • Forventes færdigt: Juni 2023
  • Estimeret budget: 10 mio. kr.
  • Omfang: 150 m², 1 bygning, 1 etage
  • Bæredygtighed: Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
  • Kilde: Byggefakta

Det nye ca. 150 m2 fælleshus i Kanalbyen skal fungere som showcase, der kan vise fremtidens innovative løsninger til den grønne omstilling af betonbyggeriet og dermed bidrage til vigtig dokumentation, erfaring og læring undervejs i byggeriet.

Visionen for aktivitetshuset er, at huset maksimalt må udlede 5,0 kg CO2 per kvadratmeter per år over en 50-års periode. Det er cirka halvdelen af udledningen fra traditionelt byggeri, hvor beton ellers er kendt som en notorisk stor udleder af CO2.

Der vil bl.a. blive eksperimenteret med 3D-printning af beton, der bliver det primære materiale i byggeriet. Teknologierne skal primært fokusere på anvendelsen af ‘grøn beton’, men med mulighed for at supplere med andre materialer – f.eks. genbrugsbeton og genbrugsglas – samt andre byggeteknologier.

Læs også om Kanalbyens store grønne åndehul

Afprøver nye metoder

Peter Olsson, der er adm. direktør i AP Pensions datterselskab AP Ejendomme, er meget tilfreds med, at byrådet i Fredericia Kommune har godkendt opførelsen af det innovative aktivitetshus, som er kommet til i et samarbejde med Teknologisk Institut, Henning Larsen, Rambøll, Dansk Beton, Unicon og Aalborg Portland.

– Byggebranchen er en af de største udledere af CO2. Derfor ser vi i AP Ejendomme hele tiden på, hvordan vi kan være med til reducere CO2-udledningen i vores ejendomme. En af de måder, vi kan gøre det på, er ved at tænke nyt og prøve nye metoder. Med aktivitetshuset i Kanalbyen i Fredericia prøver vi noget, som kan være banebrydende for brugen af beton i byggeriet, og som støtter den grønne omstilling, siger Peter Olsson.

Ud over at være et ‘showroom’ for nye bæredygtige byggeteknologier vil bygningen bl.a. indeholde undervisnings- og udstillingsfaciliteter med tekøkken og toiletter, som Fredericia Kommune, Kanalbyens Naturvejledning, Kanalbyens beboere m.fl. vil kunne bruge.

Aktivitetshuset vil kunne bidrage med vigtig dokumentation, erfaring, ny viden og nye løsninger undervejs i byggeriet i forhold til, hvordan vi kan bygge mere bæredygtigt, også når vi bygger med beton.
Aktivitetshuset vil kunne bidrage med vigtig dokumentation, erfaring, ny viden og nye løsninger undervejs i byggeriet i forhold til, hvordan vi kan bygge mere bæredygtigt, også når vi bygger med beton.

Peter Olsson tilføjer:

– Vi er overbeviste om, at huset bliver en attraktion, som mange vil få glæde af, både på grund af arkitekturen og fordi huset bliver banebrydende i forhold til, hvor lidt CO2, det kommer til at udlede i forhold til normalt betonbyggeri, siger Peter Olsson.

Læs også: AP Ejendomme opfører 143 svanemærkede udlejningsboliger i Kanalbyen

Ny viden og nye løsninger

I den filantropiske forening Realdania, der støtter projektet økonomisk, håber programchef Lennie Clausen, at aktivitetshuset kan bidrage med ny viden og nye løsninger til, hvordan vi kan bygge mere bæredygtigt – også når vi bygger med beton.

– Byggematerialer udgør en stor del af vores samfunds klimabelastning. Der ligger derfor en vigtig filantropisk opgave i at stimulere innovation og udvikling indenfor alle materialer for at reducere deres klimaaftryk. Det indebærer også de traditionelle, tunge materialer som beton.

Relateret indhold