Kombinationen af farver, håndværk og teknik sikrer årets Farvepris

Arbejdermuseet, der har til huse i arbejderbevægelsens gamle forenings- og forsamlingsbygning, vinder Farveprisen 2022.
I den gennemgribende restaurering af Arbejdermuseet er farverne blevet både justeret, tilpasset og genfortolket. Det store arbejde udløser nu Farveprisen 2022.
I den gennemgribende restaurering af Arbejdermuseet er farverne blevet både justeret, tilpasset og genfortolket. Det store arbejde udløser nu Farveprisen 2022.

Den store og gennemgribende restaurering af Arbejdermuseet i Rømersgade i København modtager årets Farveprisen 2022.

Den tidligere forsamlingsbygning er opført af arbejderne selv – på deres ugentlige fridag. Da bygningen stod færdig i 1879, var vægge og lofter hvidkalkede – farverne kom først til senere. Men de kom, og i rigt mål. De farvearkæologiske undersøgelser har afdækket helt op til 15 farvelag og rester af dekorationer.

Bygningen, der i dag huser Arbejdermuseet, blev fredet i 1983, og er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa og den næstældste i verden.

Arbejderbevægelsen kunne fejre sit 150-års jubilæum i 2021, og det blev startskuddet til restaureringen af det oprindelige forsamlingshus.

Der er ikke tale om, at farverne fra dengang blot er frisket op, der er justeret, tilpasset og genfortolket. Der er arbejdet med farverne, så der er et hierarki af farver og rum. Som helhed er der tale om et samspil mellem farver, håndværk og teknisk kunnen, og netop det er begrundelsen for, at Arbejdermuseet vinder årets Farvepris.

Prisen på 150.000 kr., der er indstiftet af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond, deles mellem Arbejdermuseet, Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Nationalmuseets konserverings- og restaureringsenhed.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag 11. maj på Arbejdermuseet, der bliver den 16. modtager af prisen.

Relateret indhold