Dansk Håndværk raser over genindførelse af G-dage

1. juli skal virksomhederne igen betale de to første G-dage ved korttidsansættelser. Dansk Håndværk advarer om, at det kan koste vækst især for mindre virksomheder.
Et flertal i Folketinget vil pr. 1. juli i år genindføre G-dage, hvor arbejdsgiveren skal betale godtgørelse til medarbejderen i de første to dage efter, at vedkommende er fratrådt, før vedkommende kan få dagpenge. Dansk Håndværk raser imod beslutningen. Foto: Colourbox.
Et flertal i Folketinget vil pr. 1. juli i år genindføre G-dage, hvor arbejdsgiveren skal betale godtgørelse til medarbejderen i de første to dage efter, at vedkommende er fratrådt, før vedkommende kan få dagpenge. Dansk Håndværk raser imod beslutningen. Foto: Colourbox.

Af Dan Bjerring

Der var glæde hos især de mindre håndværkervirksomheder, da det i 2013 blev besluttet at afskaffe de såkaldte G-dage ved korttidsansættelser.

Det øgede fleksibiliteten og skabte mulighed for, at virksomheder kunne ansatte faglærte byggearbejdere også til mindre jobs i stedet for lade de eksisterende medarbejdere arbejde over.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen oplyser nu over for Folketinget, at fra 1. juli er det slut med fritagelse for ved korttidsansættelser, og samtidig har Liberal Alliance, der ellers var mod G-dagene, nu tilsluttet sig forliget sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre.

Alle typer ansættelser

– Reglerne om G-dage er forligsbelagt med “Forlig om en reform af beskæftigelsesindsatsen” – Socialdemokratiet, Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative samt med regeringsdannelsen nu også Liberal Aliance – og blandt aftalepartierne er der nu politisk opbakning til at sætte de nye regler om G-dage i kraft den 1. juli 2017 sammen med ikrafttrædelsen af det nye dagpengesystem. Arbejdsgiverne vil herefter skulle betale to G-dage ved afskedigelser mv. i alle typer af ansættelsesforhold, skriver Troels Lund Poulsen.

Betaling af G-dage sker, når en virksomhed afskediger en ansat. De skal så betale godtgørelse til medarbejderen i de første to dage efter, at vedkommende er fratrådt – før vedkommende kan få dagpenge.

Afgift på vækst

Det vækker harme hos Dansk Håndværks administrerende direktør, Morten Frihagen, der kalder det skadeligt og dyrt, hvis politikerne vil genindføre betaling af G-dage fra 1. juli:

– Det er en vækstafgift. Vi har de seneste år ført en hård kamp mod den afgift, der især rammer væksten i mindre virksomheder, idet den forhindrer, at små virksomheder skaber nye job, innoverer og prøver nye markedsmuligheder i det omfang, de ellers kunne. Derfor er G-dagene dybt skadelige. Nu kan vi konstatere, at der er en dato for, hvornår man tilbageruller G-dagene, så man igen skal betale for de første ledighedsdage, siger Morten Frihagen til Dagens Byggeri.

Går igen den forkerte vej

Dansk Håndværk var ellers begejstret, da det lykkedes at få et folketingsflertal til gradvist at afskaffe G-dagene. Men nu går det igen den forkerte vej:

– Efter at beskæftigelsesministeren nu meddeler, at han vil genindføre betalingen, ser de skadelige effekter ud til at være på vej tilbage. Det handler i sidste ende om økonomi som en del af den samlede dagpengereform fra 2015, men som først nu implementeres. Det kommer til at koste nye job hos virksomheder, der står på vippen mellem at betale for mere overarbejde, sige nej til nye ordrer, eller ansætte en medarbejder mere, forklarer Morten Frihagen, der mener, at genindførelsen af G-dage dels vil ramme virksomhederne og dels de byggearbejdere, der står på kanten af arbejdsmarkedet og måske kunne finde en genvej ind i virksomhederne via korttidsjob.

Relateret indhold