Regeringens byggestrategi vil forbedre konkurrencen

Rådgivere kan hjælpe til med at professionalisere og effektivisere byggesagsbehandlingen, mener FRI.
Foreningen for rådgivende ingeniører, FRI, er positive overfor regeringens nye byggepolitiske strategi. Foto: Colourbox.
Foreningen for rådgivende ingeniører, FRI, er positive overfor regeringens nye byggepolitiske strategi. Foto: Colourbox.

Regeringen har med lanceringen af deres byggepolitiske strategi fået en plan, der vil forbedre byggeriets rammevilkår og en strategi, der sætter de rigtige dagsordener i forhold til at tage den internationale erfaring med tilbage til Danmark, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Navnligt er FRI glade for strategiens fokus på, at få omkostningerne ned i forhold til udbud. Det skriver FRI i en pressemeddelelse.

– Vi ved fra egne og fra andre parter i byggeriet, at virksomhedernes udbudsomkostninger er alt for høje i forhold til, hvad de burde være, når de byder på offentligt byggeri. I denne uge kom det frem, at hvert sjette offentlige udbud annulleres og oftest efter udbuddet har været afholdt. Det offentlige har en særlig forpligtigelse til at være en dygtig indkøber, og derfor glæder det FRI, at der i strategien generelt er stort fokus på effektivitet i det offentlige byggeri. Vi glæder os blandt andet over den ensretning af stamoplysninger og stop for unødig dokumentation, de bydende skal levere ved offentlige udbud, som strategien lægger op til, siger Henrik Garver administrerende direktør i FRI.

Ensartet sagsbehandling

Strategien har også fokus på en mere ensartet, centraliseret og først og fremmest kortere kommunal byggesagsbehandling.

– Når det i dag kan tage langt over et år at få en byggetilladelse, er det indlysende, det går ud over væksten i branchen. Derfor er vi glade for forslaget om en øvre grænse for, hvor lang tid en byggesag må tage. Der er et stærkt behov for at professionalisere byggesagsbehandlingen. Men i stedet for at centralisere opgaverne ser vi et stort potentiale i at udlicitere opgaverne til virksomheder, der allerede i dag har de kompetencer. En effektiv løsning kunne være, at når der har været en rådgiver inde over projektet, er det ikke nødvendigt med en kommunal byggeteknisk sagsbehandling, som typisk er det, der tager længst tid, siger Henrik Garver.

Henrik Garver hæfter sig også ved de mange initiativer i strategien, der skal fremme dialogen mellem de forskellige parter i byggebranchen.

– Det er helt nødvendigt at forbedre dialogen blandt alle i byggeriet, hvis vi som nation har ambitioner om effektivisere, forbedre og optimere vores byggeri. Vi skal blive bedre til at tale sammen. Derfor er det god ide, at klima- og bygningsministeren vil fremme dialogen ved at arrangere et årligt topmøde og lave et dialogforum mellem offentlige bygherrer og branchen, slutter Henrik Garver.

Relateret indhold