Regeringen vil give statsgaranti til boligkøbere – men det giver ikke garanti for lån

Regeringen vil indføre statsgaranti på bolig- og realkreditlån for at sikre danskere i landdistrikterne lån til huskøbet. Finans Danmark minder dog om, at boligkøbere - trods statsgaranti - stadig skal kunne kreditgodkendes.
Foto: GettyImages.
Foto: GettyImages.

Selvom boligmarkedet generelt har klaret sig godt i en årrække, er der stadig områder i Danmark, hvor det kan være svært at låne til et hus, selvom man har orden i privatøkonomien. Derfor meldte regeringen ud i maj, at den ville introducere en statsgaranti på en del af boliglån i landdistrikter. Nu er regeringen – efter dialog med den finansielle sektor – klar med endeligt oplæg til en model for en sådan statsgaranti:

– Danmark er for lille et land til store forskelle. Og i regeringen mener vi ikke, det er fair, hvis man får nej til et lån i banken på grund af postnummeret. Ligesom vi heller ikke mener, at postnummeret skal afgøre, om man kan få hurtig hjælp af f.eks. politi eller på hospitalet, siger erhvervsminister Simon Kollerup og fortsætter:

– Derfor tager vi nu endnu et stort skridt for at understøtte sammenhængskraften og fællesskabet på tværs af landet og for at give en håndsrækning til vores landdistrikter. Forhåbentligt vil flere danskere, der før har fået nej til et lån på grund af deres postnummer, fremover kunne få et ja til drømmehuset. Det er klart, at vi ikke vil kunne hjælpe alle, men vi mener, at der brug for et opgør med den skævvridning, der er sket på vores boligmarked.

Gælder ejerboliger under 8.000 kr. pr. kvm.

Modellen skal gøre det lettere at låne til ejerboliger i landdistrikterne ved at mindske bankernes risiko for tab. Dermed bliver det muligt at få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 % af boligens værdi for ejerboliger, der enten har en handelspris under 8.000 kr. pr. kvm. eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kr. pr. kvm. – dog sådan, at den enkelte bolig skal have en handelspris under 10.000 kr. pr. kvm. Ca. 200 postnumre omfattes er dette.

Eksempelvis vil en familie, der ønsker at låne til en ejerbolig på 130 kvm til 1 mio. kr. kunne få et lån med statsgaranti på en del af boliglånet, hvis instituttet skønner, at det er en forudsætning for at få et lån. Da vil staten kunne garantere 90 % af belåningen i spændet 60-90 %, dvs. 270.000 kr., og dermed fjerne en del af risikoen for det långivende institut. Den resterende del af belåningen er uden statsgaranti.

Ikke en forsikring mod afslag på lån

Finans Danmark betegner udspillet som ‘gode hensigter’, men pointerer, at tal fra Epinion viser, at ni ud af ti boligkøbere i dag får tilbud om lån fra deres penge- og realkreditinstitut – uanset om boligen er i byen eller på landet.

Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, fortæller, at for de få, som får afslag, er det oftest deres privatøkonomi, der står i vejen. Endvidere skal boligkøber også ved brug af en statsgaranti kunne kreditgodkendes, og derfor er en ny statsgaranti ikke en forsikring mod at få et afslag på et lån til bolig:

– Vi har – ligesom regeringen – et stort ønske om at bidrage til vækst og udvikling i hele Danmark. Derfor låner danske penge- og realkreditinstitutter allerede i dag ud til boligkøbere i hele landet – og vi ser, at der gives flere realkreditlån til boligkøb end tidligere. Det gælder både i land og by, hvor rigtig mange hver dag sætter deres underskrift på en købsaftale, siger hun.

Ingen interesse i at sætte sig for hårdt

Yderligere viser tallene fra Epinion, at i de tilfælde, hvor der bliver givet afslag, skyldes det foruden boligkøbers privatøkonomi (halvdelen af tilfældene) for eksempel boligens stand, beliggenhed og ‘andre årsager’:

– Når vi giver et tilbud på lån, skal vi sikre os, at kundens økonomi kan bære det. Ud over rente og afdrag på lånet og andre faste udgifter skal der være luft i budgettet til andet forbrug og uforudsete udgifter. Det er ikke i samfundets eller den enkeltes interesse at få sat sig så hårdt, at man i sidste ende må sælge sit hus med tab til følge, siger Ane Arnth Jensen og fortsætter:

– Vi ser allerede en stigning i udlån – ligesom vi kan se, at langt de fleste boligkøbere får et tilbud på lån. Det gælder uanset, om man bor på landet eller i byen. Men hvis ens økonomi ikke er robust nok, så kan hverken vi eller regeringens statsgarantimodel hjælpe, da reglerne på området er klare. Vi skal følge loven og via en grundig kreditvurdering sikre, at kundens økonomi er robust nok. Det er i høj grad i forbrugerens interesse.

Relateret indhold