Ny lov koster arbejdspladser

Regeringens forbud mod nyistandsættelser af lejeboliger koster ikke mindst arbejdspladser i malerbranchen.
Hvis loven bliver vedtaget, kommer der færre opgaver med nyistandsættelse af lejeboliger. Arkivfoto: Colourbox.
Hvis loven bliver vedtaget, kommer der færre opgaver med nyistandsættelse af lejeboliger. Arkivfoto: Colourbox.

Regeringen vil gerne skabe flere arbejdspladser, men får by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) magt som agt i forbindelse med revideringen af lejelovgivningen, kommer det ifølge Ejendomsforeningen Danmark, der repræsenterer udlejerne, til at koste 950 arbejdspladser.

Det skyldes, at udlejer fremover ikke kan aftale med lejeren, at lejemålet efter lejeperiodens ophør skal nyistandsættes. Det kan kun ske for lejerens regning, hvis udlejer kan bevise et konkret behov for istandsættelse, og et sådant behov eksisterer ikke, hvis lejemålet afleveres i vedligeholdt stand.

Lejeren kan kun komme til at betale for “normal istandsættelse”, hvilket dækker nødvendig maling af lofter, maling/tapetsering af vægge og slibning/ lakering af gulve.

Udbud falder

– Det er vores vurdering, at kvaliteten af specielt de nyere boligejendomme reduceres og lysten hos udlejer til at investere i boligejendomme reduceres. Det betyder, at udbuddet falder i en tid, hvor der specielt i de større byer er brug for flere boliger. Den nye lejelove trækker i den modsatte retning, siger direktør Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark.

Det bliver ikke mindst et problem for udlejerne, hvis lejere flytter hurtigt efter indflytning, og der derfor ikke er penge på en eventuel vedligeholdelseskonto til at istandsætte lejligheden.

– De fleste vil gerne kunne flytte ind i en nyistandsat lejlighed, men det vil fremover blive en sjældenhed, hvis udlejer ikke kan få dækket sine omkostninger. Det vil ikke mindst skabe problemer, hvis de tidligere beboere har været rygere, og der ikke er penge til at sætte lejligheden i stand og dermed fjerne tobakslugten, siger Torben Christensen og kalder den nye lejelovgivning et “knæfald for Lejernes Landsorganisation”.

“Myter”

Han mener, at det hele bunder i “myter” om alt for dyre fraflytningsregninger.

– Men det er det er der overhovedet ingen dokumentation for. Og skulle der i enkelte tilfælde være sager i den retning, findes der allerede i form af Huslejenævnene et redskab til at tage hånd om de problemer. Den nye lejelov er alene et fordelingsmæssigt spørgsmål – ikke et spørgsmål om misbrug af eksisterende regler. Lejerne vil slippe billigere fra at flytte, og ministeren giver dem den mulighed. Det er en gratis omgang for ministeren, men regningen skal betales af udlejerne, lyder det fra Torben Christensen.

Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre nikker genkendende til Torben Christensens beskrivelse af konsekvenserne af den nye lovgivning:

– Hvis ikke udlejer og lejer har lov til at aftale nyistandsættelse ved fraflytning, vil det svække vedligeholdelsesstandarden i private udlejningsboliger. Det betyder blandt andet, at eksempelvis paneler, radiatorer, slibning og lakering af gulve og lignende kun kan sættes i stand for udlejers regning. Det vil naturligvis betyde generelt lavere vedligeholdelsesstandard, og det vil koste arbejdspladser hos malerne, der traditionelt har udført en stor del af den slags arbejde, siger Ole Draborg.

Minister afviser

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen afviser kritikken:

– En lejer kan hurtigt komme til at betale 50.000 kroner for at nyistandsætte en 100 kvadratmeter lejlighed ved fraflytning. Det kan udlejer kræve, selvom der ikke er behov for istandsættelse, fordi lejemålet afleveres i vel vedligeholdt stand efter en ganske kort boperiode. Der er ganske enkelt ikke rimeligt. Hverken for lejerne eller for samfundet. Vi skal ikke bruge gode håndværkertimer på at slibe gulve, som ikke trænger til det, siger Carsten Hansen i en kommentar til påstandene fra Ejendomsforeningen Danmark og Danske Malermestre.

– Det er ikke rigtigt, at lejelovsudspillet forringer vedligeholdelsesstandarden i de private udlejningsboliger. Pligten til at vedligeholde lejligheden indvendigt vil stadig påhvile enten lejer eller udlejer. Det sikrer, at der bliver foretaget den nødvendige vedligeholdelse, fastslår ministeren.

Relateret indhold