Nu skal det være nemmere at bruge arbejdsklausuler

Det bliver dog fortsat ikke et krav til kommuner og amter at gøre brug af klausuler ved større udbud.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mener, at arbejdsklausuler er et effektivt våben til at bekæmpe social dumping. Pressefoto.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mener, at arbejdsklausuler er et effektivt våben til at bekæmpe social dumping. Pressefoto.

Regeringen, SF og Enhedslisten blev torsdag enige om et nyt cirkulære, så det bliver nemmere for det offentlige at bruge arbejdsklausuler. Med det nye cirkulære om arbejdsklausuler bliver de eksisterende regler moderniseret med blandt andet en vejledning, der beskriver, hvordan man bruger arbejdsklausuler i praksis.

Dermed bliver det nemmere for myndighederne at sikre, at ansatte i virksomheder, som udfører opgaver for det offentlige, arbejder under ordentlige løn- og arbejdsvilkår ved brug af arbejdsklausuler:

– Arbejdsklausuler er et effektivt våben til at bekæmpe social dumping. Jeg er rigtig glad for, at vi i dag er blevet enige om et nyt cirkulære, så det bliver lettere for staten, kommunerne og regionerne at bruge og kontrollere arbejdsklausuler. Kringlede regler skal ikke stå i vejen for ordentlige arbejdsvilkår, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Klar henstilling

Enhedslistens ordfører for indsats mod social dumping, Finn Sørensen, slår fast, at “skattekroner skal ikke bruges til at understøtte social dumping”:

– Derfor havde vi gerne set et klart pålæg til kommuner og regioner om at bruge arbejdsklausuler. Men nu får vi en meget klar henstilling, og det er et godt skridt i den rigtige retning siger Finn Sørensen.

SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen understreger, at “staten og hele den offentlige sektor bør altid gå foran med at kræve danske løn- og arbejdsforhold”:

– Et sådant krav skal også omfatte underentreprenører, hvilket reglerne giver mulighed for, siger han om det nye cirkulære, som træder i kraft 1. juli.

Relateret indhold