Minister: Der skal mere fut i vindenergien – og det skal være nemmere

I en ny solcellestrategi sætter regeringen fokus på i alt fem områder for solcelleudbygning i Danmark.
- Grøn energi fra sol er en af de hurtigste og billigste veje til grøn omstilling, elektrificering af samfundet og uafhængighed af fossil gas. Der er god energi i opsætningen af solceller, og den udvikling skal fortsætte, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. Genrefoto: Gettyimages.
- Grøn energi fra sol er en af de hurtigste og billigste veje til grøn omstilling, elektrificering af samfundet og uafhængighed af fossil gas. Der er god energi i opsætningen af solceller, og den udvikling skal fortsætte, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. Genrefoto: Gettyimages.

Fra 2020 og til og med 2023 er kapaciteten af energi fra sol tredoblet fra ca. 1,1 GW til ca. 3,5 GW.

Men fra regeringens lyder, at Danmark har brug for over dobbelt så meget strøm i de kommende år, og med en ny solcellestrategi vil man derfor tydeliggøre, hvordan der fremover kan sættes endnu flere solceller op – samt bane vejen for at fjerne barrierer, der kan smidiggøre opsætningen af solceller.

Læs også: Havvindmøller kommer buldrende – nødvendigt lokalt samarbejde på plads

– Vi har brug for meget mere strøm til bl.a. elbiler, varmepumper og i erhvervslivet. Derfor vil vi nu sætte mere skub i nye muligheder for mere sol på tage i byområder og på erhvervsejendomme. Hvis eksempelvis en leasing-ordning er vejen igennem en barriere for mere solenergi fra virksomhedstage, så er det oplagt at tage fat i, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Regeringen har en ambition om at sikre rammevilkår for en firedobling af VE på land inden 2030.

Fem fokusområder

I solcellestrategien sættes fokus på i alt fem områder for solcelleudbygning i Danmark.

Foruden at gøre det nemmere at sætte solceller på tagene af erhvervsejendomme via finansieringsformer som leasing vil regeringen udarbejde et forslag til udmøntning af en pulje på ca. 178 mio. kroner til vedvarende energi på mindre tilgængelige arealer som f.eks. større tagarealer i bymæssig bebyggelse, bebyggelse som boligforeninger, arealer langs bynære motorveje eller jernbaner, overdækkede parkeringsarealer mv.

Læs også: Erfarne ledere bliver en del af Better Energys bestyrelse

Udover mere tempo og bedre rammevilkår for energiparker og solceller i det åbne land samt solceller på tage er der også fokus på at skabe transparens om gældende regler og muligheder for solceller på offentlige tage og for lokale energifællesskaber. Det gælder også de nye muligheder for at lave lokale kollektive tariffer.

I fuld gang med at lægge sporene

Dét skal sammen med den eksisterende pulje til lokale energifællesskaber sikre at lokale energifællesskaber kan udbredes og bidrage til den grønne omstilling, fortæller Lars Aagaard og tilføjer, at Social- Bolig- og Ældreministeriet også vil undersøge mulighederne for, at almene boligorganisationer kan udleje tagarealer til opstilling af solceller:

– Vi er i fuld gang med at lægge sporene mod en firedobling af vedvarende energi på land, ikke mindst med meget mere solenergi. Sammen med kommunerne er regeringen ved at finde de bedste steder til energiparker, som både kan være sol og vind.

Læs også: 14.800 husstande får strøm fra kommunens første solcellepark

– Vi vil forenkle skrivebordsarbejdet, og vi vil styrke de lokale processer med naboer og hensynet til naturen. På den måde skulle der rigtig gerne komme endnu mere fut under udbygningen af vindenergi og at fange solens stråler til grøn energi.

Relateret indhold