Milliarder til renovering af almene boliger redder job

De danske tømrermestre ser de 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger som en redningskrans.
De mange penge falder på et tørt sted, fortæller branchechef Jesper Salling Nielsen fra Træsektionen i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
De mange penge falder på et tørt sted, fortæller branchechef Jesper Salling Nielsen fra Træsektionen i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Med annullerede ordre, fyringer og udsigt til en omsætningsnedgang på mellem 10 og 20 procent glæder de danske tømrermestre sig over, at der nu er afsat 30 milliarder kroner fra 2021 til 2026 på at renovere almene boliger over hele landet.

Medlemmerne af Træsektionen under Dansk Byggeri er i øjeblikket hårdt ramt af aflyste ordrer grundet corona-krisen. En nylig undersøgelse blandt medlemmerne viser således, at knap 10 procent af de ansatte allerede er opsagt eller hjemsendt. Derfor har man efterlyst tiltag og initiativer, så fyringer undgås.

– Covid-19 er et hårdt slag for branchen, og vi har endnu ikke set det fulde omfang af konsekvenserne. Vores medlemmer har derfor reageret meget positivt på udsigterne til øgede aktiviteter i den almene boligsektor, lyder det fra branchechef Jesper Salling Nielsen fra Træsektionen og fortsætter:

– Mange af vores medlemmer har de senere uger oplevet, at opgaver bliver aflyst og har dermed måttet se frem til at afskedige gode medarbejdere, efterhånden som de nuværende opgaver bliver færdige. Med en så massiv investering over hele landet, tegner der sig nye muligheder.

Positiv over klimavinkel

I Træsektionen er man godt tilfreds med, at det er lykkedes for Dansk Byggeri at få Regeringen i tale og få bragt nødvendigheden af store politiske tiltag i spil. Samtidig er man glad for, at de massive investeringer er koblet sammen med en målsætning om, at pengene primært skal bruges på grønne investeringer for at reducere CO2 udledningen fra byggeriet.

– Som konstruktionsmateriale er træ et meget klimavenligt materiale i forhold til CO2 og kan give et væsentlig bidrag til at reducere CO2-belastningen. Derfor vil vi naturligvis promovere, at der også ligger en væsentlig CO2 reduktion, hvis man kan tænke mest muligt træ ind i renoveringen, siger Jesper Salling Nielsen, der samtidig fremhæver vigtigheden af at arbejde for at sikre den fine klima-konsensus, der var fokus på før corona-krisen.

På nuværende tidspunkt kan Træsektionen ikke sige præcist, hvor mange arbejdspladser der vil kunne skabes til medlemmerne. Men i 2020-2021 udløses de første 18,4 milliarder kroner. De forventes samlet set at kunne skabe cirka 11.000 jobs i den periode.

I perioden 2022 til 2026 udløses resten af puljen. En stor del af disse jobs vil være hos landets tømrermestre og være med til at sikre, at der fortsat tages elever ind. Dermed er udmeldingen om aktivering af de mange midler til renovering af den almene boligsektor et rettidigt og kærkommet udspil, der helt sikkert vil holde hånden under beskæftigelsen, samtidig med at den grønne omstilling understøttes.

Relateret indhold