Lidt inflation er kun en fordel

Bygge- og anlægsarbejderne oplever reallønsfremgang trods lønstigninger på kun 0,8 procent.
Lidt inflation under kontrol har aldrig skadet en økonomi, siger Gunde Odgaard. Foto: Dan Bjerring.
Lidt inflation under kontrol har aldrig skadet en økonomi, siger Gunde Odgaard. Foto: Dan Bjerring.

Hvis en økonom for blot få år siden havde hævdet, at en bygge- anlægsarbejder kunne nøjes med en årlig lønstigning under én procent – og så alligevel få en reallønsforbedring, ville vedkommende næppe have haft de store chancer for en ansættelse nogen steder.

Men det er ikke desto mindre, hvad der er sket de seneste kvartaler. I 3. kvartal 2014 fik bygge- og anlægsarbejderne en årlig lønstigning på 0,8 procent, og det svarer til samme årlige stigning som i både 1. og 2. kvartal 2014.

Dermed er bygge- og anlægsarbejderne stadig den gruppe, som har den laveste årlige lønstigning, mens arbejderne i fremstilling beholder deres årlige lønstigning på 1,5 procent, ligesom arbejderne i serviceprægede erhverv beholder deres årlige lønstigning på 1,4 procent.

Ikke usædvanligt

Men da årsinflationen har samme niveau de senestes tre kvartaler – 0,6 procent – beholder bygge- og anlægsarbejderne deres reallønsfremgang på 0,2 procentpoint.

Til gengæld lykkedes det funktionærerne i bygge- og anlægsbranchen at øge deres årlige lønstigning til hele 2,5 procent årligt i 3. kvartal:

– Det er ikke usædvanligt, at bygge-anlægssektoren i krisetider har lavere lønstigninger end andre: Det følger til dels af lønsystemet. Til gengæld kommer der sædvanligvis også højere lønstigninger, når der er tryk på kedlerne, siger sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet til Dagens Byggeri.

– Men hvis nogen påstår, at arbejdsomkostningerne er en byrde ved at bygge, så er det en sandhed med modifikationer, forklarer han med henvisning til, at funktionærlønninger og de ledende medarbejderes lønninger stiger væsentlig hurtigere end byggearbejdernes løn.

Udenlandsk arbejdskraft

Gunde Odgaard peger dels på den østeuropæiske arbejdskraft og dels på, at byggearbejderne bliver længere i samme firmaer, som årsag til det meget afdæmpede lønniveau:

– Den faktor, der spiller den største rolle, er tilstedeværelsen af den udenlandske arbejdskraft og udenlandske virksomheder. Og når vi har en inflation på kun 0,6 procent er det også med til at holde lønningerne i ro. Vi skal passe på, at inflationen ikke falder yderligere. Så risikerer vi at rende i “den japanske fælde” med deflation. Det er ikke positivt. Lidt inflation under kontrol har aldrig skadet en økonomi, siger Gunde Odgaard, der i øvrigt er ked af, at BoligJobordningen forsvandt med den nye finanslov.

Relateret indhold