Boligmangel i København er allerede en realitet.
Byen vokser med omkring 10.000 flere indbyggere om året, viser Københavns Kommunes befolkningsprognose. Det betyder, at der bliver behov for omkring 50.000 flere boliger når vi når 2030, viser en analyse lavet i tilknytning til Københavns kommuneplan, som er under udarbejdelse.
… det medfører store investeringer og ved de investeringer, der kan vi skifte om til grønne og mere bæredygtige teknologier
Københavns overborgmester Frank Jensen om byens befolkningstilvækst
Men hvordan løser man udfordringen med at rumme flere og flere indbyggere og samtidig være en af de mest klimavenlige byer i verden? Ifølge overborgmester Frank Jensen kan de to udfordringer godt gå hånd i hånd.
– Vi skal være 100.000 flere frem mod 2030, det er det, vores kommuneplan lægger op til. Det gode er jo, at det medfører store investeringer og ved de investeringer, der kan vi skifte om til grønne og mere bæredygtige teknologier, siger Frank Jensen til Dagens Byggeri og uddyber:
– Der hvor der er tilbagegang og ikke er vækst, der går det tilbage på dårligere teknologiniveau. Så det gode er, at vi har den vækst, der skal til for at skabe de investeringer, der skal til de grønne omstillinger, siger han.
Skærper kravene
Overborgmesteren talte til GSV’s konference mandag om fremtidens byggeri. Her bedyrede han, at København for fremtiden vil stille strengere krav til kommunens leverandører både inden for byggeri og fødevareproduktion.
Et af de virkemidler, Frank Jensen vil benytte sig af for at opfylde klimamålene, er blandt andet at udvide de miljøzoner, som i forvejen gælder for lastbiler i hovedstaden.
– Vi kommer til at stille skærpede krav til vores leverandører, og vi håber, at miljøzonerne giver os et juridisk grundlag at stille de krav på, siger han.
Til konferencen talte også administrerende direktør i byudviklingsselskabet By og Havn, Anne Skovbro. Ifølge hende er man allerede godt igang med at kombinere bæredygtighed med at udbygge København.
– Vi løser den udfordring med nogle af de processer, vi allerede benytter, nemlig at arbejde med certificeringer og med et overblik fra kvartersniveau og ned til det enkelte byggeri. Vi har meget, der er bæredygtigt, så vi kan godt levere. Det er den gode nyhed. Men det kræver også, at vi tager det alvorligt og får noget fakta ind i processerne, siger Anne Skovbro til Dagens Byggeri.
Ikke nødvendigvis højhuse
Men hvad med udseendet? Kommer København så til at være det nye Chicago, hvis byen skal rumme alle de mennesker?
Den administrerende direktør for By og Havn mener ikke nødvendigvis, løsningen på at rumme flere i hovedstaden skal findes i at bygge højere.
– Det er ikke altid en højhusby, der er mest effektiv. Hvis man ser på Barcelona, der er en karréby, så er det en af de mest effektive byer i verden. Så der er mange andre faktorer, der kan gøre, at man er en rummelig by, som ikke nødvendigvis er højhuse, siger hun.
Hun mener, at man for at imødekomme bæredygtige løsninger især for fremtiden vil blive nødt til at fokusere mere på genanvendelse af materialer.
– En af de udfordringer vi ser for tiden, går mest på genbrug af byggematerialer. Det kommer til at være et tema de kommende år. Det bliver en udfordring at få styr på, hvad materialerne præcist indeholder, og om der er nok af dem. Der kommer vi til at skulle tænke ind, hvordan man får nogle markedsmekanismer op og stå omkring det, siger hun.