Kamp om arbejdskraften i Midtjylland

Installationsbranchens efterspørgsel på dygtige medarbejdere stiger for andet år i træk i Midtjylland. Branchen er bekymret for, om de rette medarbejdere er til stede i regionen om blot to år.
Installationsbranchen frygter, at de om blot to år kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i region Midtjylland. Foto: Colourbox.
Installationsbranchen frygter, at de om blot to år kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i region Midtjylland. Foto: Colourbox.

25 procent af installationsbranchens virksomheder oplever i år, at det er sværere at finde de rette medarbejdere i Midtjylland. 10 procent oplever, at det er blevet lettere. Ser man to år frem, frygter 37 procent af installationsvirksomhederne i regionen, at det bliver sværere at rekruttere. Det viser en analyse af arbejdskraftsituationen, som arbejdsgiver- og brancheorganisationen Tekniq netop har offentliggjort i en pressemeddelelse.

– Desværre siger fem procent af virksomhederne, at de må sige nej til ordrer på grund af besvær med at finde medarbejdere. Det er bekymrende, men andelen er lav i forhold til, da branchens aktivitet toppede i 2007, siger Martin Schøler Rosborg, formand for Tekniq-råd Midtjylland.

Har set værre ud

I 2007 angav hele 68 procent af branchens virksomhederne i Midtjylland, at de sagde nej til kunder på grund af mangel på arbejdskraft. I 2010 sagde kun to procent af regionens installatørvirksomheder nej til ordrer på grund af rekrutteringsproblemer.

Årsagen til, at det nu bliver sværere at finde kvalificerede medarbejdere, skyldes dels de store byggeprojekter i bl.a. Aarhus, dels at mange elektrikere og vvs’ere har forladt branchen og fået arbejde andre steder.

– Vi som driver virksomhed i branchen har en opgave i at invitere de dygtige medarbejdere hjem igen. Samtidig har vi brug for, at jobcentrene målretter uddannelsesindsatsen lokalt til at dække de kompetencer, der viser sig begyndende mangel på, siger Martin Schøler Rosborg.

Ledigheden i Region Midtjylland lå i juni på 1,5 procent for elektrikere og 5,2 procent for vvs’ere, viser opgørelser over ledigheden blandt de dagpengeberettigede, som Dansk El-Forbunds Arbejdsløshedskasse og Byggefagenes Arbejdsløshedskasse har foretaget.

– Ud over de ledige elektrikere og vvs’ere findes der mange tidligere medarbejdere, der ønsker at vende tilbage til deres fag efter at have været beskæftiget andre steder i årene med ekstraordinær lav aktivitet i installationsbranchen. Derfor er det ikke aktuelt at tale om hverken flaskehalse eller kapacitetsproblemer, siger Rasmus Larsen, økonomisk-statistisk konsulent i Tekniq.

Over 5.000 medarbejdere har forladt branchen siden 2007 til fordel for jobs i andre sektorer.

Relateret indhold