Gamle Mursten vinder ny pris

Building Greens nye pris, Det Bæredygtige Element, blev overrakt til firmaet Gamle Mursten. Den nystiftede pris, som hædrer byggeriets mest inspirerende bæredygtige idéer, initiativer og ildsjæle, tildeles for Gamle Murstens nyskabende måde at rense og genbruge mursten på.
Virksomheden Gamle Mursten vandt torsdag på Building Green prisen Det Bæredygtige Element. Foto: Building Green.
Virksomheden Gamle Mursten vandt torsdag på Building Green prisen Det Bæredygtige Element. Foto: Building Green.

Building Green introducerede i år den nye hæder for bæredygtige ideer, Det Bæredygtige Element-prisen, i samarbejde med innovationsnetværket InnoBYG. Prisen går til f.eks. et projekt, en ildsjæl, et produkt, et byggesjak, en bog etc., som i særlig grad inspirerer til og gør en forskel for at fremme bæredygtighed.

Årets vinder er en virksomhed, der på en innovativ måde har en positiv indvirkning på miljøet, nemlig Gamle Mursten, som på deres fabrikker i Svendborg og Hedehusene via vibrationer ryster gammel mørtel af mursten, så de kan genbruges i nye byggerier. Desuden yder Gamle Mursten et stort positivt socialt bidrag i lokalområdet.

Stort engagement

Det Bæredygtige Element uddeles efter en lang række kriterier. Den vindende virksomhed skal ikke bare skabe værdi miljømæssigt, men også økonomisk og socialt. Derudover vægtes et stort personligt engagement højt, når prisen uddeles.

– Gamle Mursten har været en toneangivende virksomhed, som har vist en revolutionerende tilgang til genbrug af byggematerialer. De har gjort nedrivning til en kompetence, hvor det handler om ikke bare at rive gammelt ned, men også genbruge det, som fjernes, når der efterfølgende skal bygges nyt. På den måde har de været bannerførere for bæredygtig nedrivning, siger Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects, leder af juryen, der udvalgte vinderen.

Det er dog ikke kun virksomheden, som får ros. Også det personlige engagement hos ejeren var en medvirkende faktor for, at netop Gamle Mursten løb af med hæderen:

– Claus Juul Nielsen har et kæmpe personligt engagement i ikke bare bæredygtighedstanken, men også i lokalområdet, hvor virksomheden blandt andet ansætter mange, som ikke passer ind i andre virksomheder. Claus er et forbillede for branchen, og juryen ville ønske, at der fandtes flere af den slags mennesker, siger Signe Kongebro.

Opfinder eget marked

Sille Marie Sales, som er salgsansvarlig hos Gamle Mursten, fortæller, hvad tildelingen af Det Bæredygtige Element betyder for virksomheden:

– Det er en rigtig stor anerkendelse at få prisen. Virksomheden har efterhånden nogle år på bagen, så det viser os, at vi er ved at lykkes med vores projekt. Der er gået lang tid, siden Claus selv stod og rensede mursten og på den måde satte genbrug af mursten på agendaen i Danmark.

– Målet er at udnytte en værdifuld ressource til fulde. Der bruges en masse energi til at brænde mursten, og når vi renser dem, indgår de igen i ressourcekredsløbet frem for at gå til spilde som knust materiale. Det er tilgangen i Gamle Mursten. Samtidig er de gamle mursten en del af en kulturarv, som på den måde får lov til at løbe videre i de nye bygninger, forklarer Sille Marie Sales om værdierne bag Svendborgvirksomheden.

Relateret indhold