Fortsat ingeniørmangel trods rekordoptag

Landets ingeniøruddannelser har oplevet en fremgang på otte procent i optaget. Alligevel forudser Dansk Industri, at der vil mangle 11.000 ingeniører i 2030.
Ifølge Dansk Industri kommer vi i 2030 til at mangle 11.000 ingeniører i Danmark. Foto: Colourbox.
Ifølge Dansk Industri kommer vi i 2030 til at mangle 11.000 ingeniører i Danmark. Foto: Colourbox.

Send flere ingeniører, tak.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Industri, der i deres seneste prognose har beregnet, at der i 2030 vil mangle 8.000 universitetsuddannede ingeniører og 3.000 diplomingeniører, hvis ikke ingeniørdimittender får mere fart på. Det skriver DI i en pressemeddelelse.

Beregningerne kommer i kølvandet på, at landets ingeniøruddannelser netop har meldt om rekordoptag, hvor otte procent flere studerende er blevet optaget. Og selvom både DI og Ingeniørforeningen IDA er begejstrede over optaget, så peger de begge på, at det ikke nødvendigvis er godt nok.

– Hvis DI’s medlemsvirksomheder ikke kan skaffe de dygtige ingeniører og teknikere, de har brug for, kan det hæmme væksten i de danske virksomheder og lægge en generel dæmper på økonomien i Danmark. Når et ingeniørjob på en dansk virksomhed ikke kan besættes, er det ikke kun ét job, vi mister her i landet. Det rammer også de kolleger, der er afhængige af det arbejde, ingeniøren udfører. Et af alternativerne for virksomhederne er, at de flytter arbejdspladserne til udlandet, eller at de må sige nej til nye opgaver, siger Sarah Gade Hansen, chefkonsulent i DI.

IDA understreger i en pressemeddelelse, at rekordoptaget ikke må blive en sovepude og henviser til, at Beskæftigelsesministeriet har udpeget nogle mulige flaskehalse indenfor en række klassiske retninger som bygningsingeniør, elektroingeniør, miljøingeniør, it-ingeniør og maskiningeniør.

Relateret indhold