Boligkøbere i provinsen må kigge langt efter parcelhuse til salg

Boligmarkedet har gået sin sejrsgang i 2020 og 2021, men er nu gået ind i en mere mudret og turbulent periode. Særligt i fire landsdele er der langt mellem parcelhuse til salg, siger boligøkonom Bo Sandberg fra DI.
Manglen på salgsklare boliger i omegns- og landkommunerne kommer til at gå ud over produktions- og byggevirksomhedernes muligheder for at tiltrække ny arbejdskraft, vurderer DI's boligøkonom Bo Sandberg. Foto: Getty Images
Manglen på salgsklare boliger i omegns- og landkommunerne kommer til at gå ud over produktions- og byggevirksomhedernes muligheder for at tiltrække ny arbejdskraft, vurderer DI's boligøkonom Bo Sandberg. Foto: Getty Images

Udgifterne ved at være boligejer er på vej op. Inflation og energipriser stiger. Og boligrenterne er allerede steget markant, selvom bevægelsen op ad rentetrappen her i Europa først lige er begyndt og mere er i vente, lyder det fra boligøkonom Bo Sandberg fra DI, der uddyber:

– Disse tendenser peger i retning af en lavere prisudvikling på boligmarkedet, som dog fortsat – som gennemsnitsbetragtning – er begunstiget af økonomisk velpolstrede boligejere. Det underliggende, nedadgående prispres på boligmarkedet sløres dog på kort sigt fortsat af et historisk lavt udbud af boliger på markedet, som de seneste tal fra FinansDanmark også tydeligt dokumenterer, siger Bo Sandberg.

Ifølge FinansDanmark var der i januar på landsplan kun godt 21.100 parcel- og rækkehuse at vælge mellem. Det er det laveste antal i næsten 16 år og det betyder, at der er ca. 9 % færre parcelhuse at vælge mellem end i januar 2021.

Færrest boliger i Vestdanmark

Særligt i fire landsdele er boligudbuddet er faldet det seneste år. I Fyn, Sydjylland og Nordjylland er udbuddet af parcel- og rækkehuse på et år faldet med ca. 14½ %, mens det på Vest- og Sydsjælland i samme periode er faldet ca. 12½ %.

– Fra omkring Roskilde og videre vestpå i Danmark, er boligudbuddet faldet markant det seneste år. Det afspejler, at boligfesten i denne modne fase af opsvinget er rykket fra Hovedstaden og Århus og videre ud i omegns- og landkommunerne. Det skal dog ikke fortolkes sådan, at urbaniseringen er aflyst, da det i høj grad er omkring større byer og regionale vækstcentre som Næstved, Kalundborg, Odense, Kolding, Sønderborg og Ålborg, at bosætningen finder sted, siger Bo Sandberg.

På bundlinjen er det lave boligudbud ikke kun et isoleret problem for de boligsøgende familier, men også for virksomhederne. Særligt for produktions- og byggevirksomheder, der kun i begrænset omfang kan drage fordel af hjemmearbejde, er de få lokale bosætningsmuligheder en stigende udfordring oveni i alle de andre årsager til at jobopslag ikke kan besættes i øjeblikket, konstaterer Bo Sandberg.

– Som en naturlig konsekvens af det lave boligudbud og den fortsat pæne boligefterspørgsel, er det i høj grad stadig sælgers marked for parcel- og rækkehuse. Det illustreres meget konkret ved faldende liggetider i FinansDanmarks statistik. På et år er den gennemsnitlige liggetid faldet fra 191 til 167 dage – svarende til et fald på 12½ %, slutter boligøkonomen.

Relateret indhold