Bendt Betjent fortsætter kamp for den danske realkredit

Portræt: Bendt Bendtsens EU-Parlamentsmandat hænger i en tynd tråd. Han håber dog stadig, at vælgerne vil vise ham tillid, så erhvervslivet kan bevare en repræsentant i den største politiske gruppe.
Bendt Bendtsen har siden 2009 været medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti. Foto: Flickr/Pressefoto.
Bendt Bendtsen har siden 2009 været medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti. Foto: Flickr/Pressefoto.

Skal Danmark efter det kommende EU-valg have en repræsentant i EU-Parlamentets største og mest magtfulde gruppe, European People’s Party, som repræsenterer de europæiske konservative partier, skal Bendt Bendtsen overgå sig selv.

På den anden side har den tidligere erhvervsminister det håb, at det borgerlige Danmark viser ham den tillid at genvælge ham til endnu fem år i parlamentet og dermed sikre indflydelse direkte ind i magtcentret. Som han selv udtrykker det på valgplakaterne, så passer han på Danmark:

– Jeg har været gruppens ordfører for små – og mellemstore virksomheder. Jeg er ikke “danskeren”, men “talsmanden for SMV”. Jeg har haft afgørende indflydelse i en række sager til gavn for danske virksomheder, fortæller Bendt Bendtsen til Dagens Byggeri.

Kampen for realkreditten

Det danske realkreditsystem er grundlaget for en stor del af finansieringen af hele det danske samfund og sikre lave renter. Det har især betydning for bygge- og anlægssektoren, men i EU har der været arbejdet hårdt for at de danske byggeobligationer rangeres lavere end eksempelvis græske og italienske statsobligationer – i dag betegnet som “junk”.

Men Bendt Bendtsen understreger, at ikke mindst i kampen for at bevare den danske realkredit, har det haft en afgørende rolle, at Danmark har haft en repræsentant i EPP-gruppen:

– Den indsats har sikret, at danske realkreditobligationer skal betegnes som “ultra likvide”. Det betyder, at dansk realkredit rates i top, og det betyder noget for vores husleje i både boliger og virksomheder, fortsætter det nuværende parlamentsmedlem.

Tre udfordringer

Direkte adspurgt, hvad han kan gøre for byggesektoren, svarer Bendt Bendtsen:

– Mange virksomheder i bygge- og anlægssektoren er SMV’er, og der er tre udfordringer. For det første bedre adgang til kapital på et frossent bankmarked. Det er investeringer, der skaber job, og 80 procent af alle nye job i EU skabes i SMV-virksomheder. Kan der hentes kapital i markedet, skal der også bygges mere. For det andet skal vi indgå flere frihandelsaftaler. Eksporterer vi mere, skal der også bygges mere til de ekspanderende virksomheder. Sidst men ikke mindst skal vi bekæmpe bøvlet – de administrative byrder, fortsætter han.

Gode værktøjer

Den sociale dumping optager store dele af byggesektoren, men Bendt Bendtsen peger på, at cirka 80.000 danskere arbejder i udlandet, og 125.0000 udlændinge arbejder i Danmark:

– Sidstnævnte skal selvfølgelig overholde gældende regler i Danmark. Når det drejer sig om løn- og arbejdsvilkår, skal vi overlade det til arbejdsmarkedets parter. Vi har fået ret gode værktøjer til at kontrollere den udenlandske arbejdskraft, og overholdes reglerne ikke har vi en konfliktret med mulighed for blokader og strejker. Der er få steder i Danmark, hvor vi ser social dumping, og der har fagbevægelsen et stort ansvar for at bekæmpe det, mener den tidligere erhvervsminister.

Relateret indhold