Udsmykning af byggepladsernes hegn har medvind

Alle vinder, når Metroselskabet vælger at udsmykke afskærmningsvæggene til deres 21 byggepladser med kunst - flere virksomheder vælger at gøre det samme.
Omkring 50 kunstnere var i sidste måned i gang med "smukifiseringen" af Sønder Boulevard, hvor de malede kunstværker i alle mulige stilarter for at forskønne det hegn, der ellers er til for at lukke borgere ude fra byggepladsen. Foto: Vincent Byakika.
Omkring 50 kunstnere var i sidste måned i gang med "smukifiseringen" af Sønder Boulevard, hvor de malede kunstværker i alle mulige stilarter for at forskønne det hegn, der ellers er til for at lukke borgere ude fra byggepladsen. Foto: Vincent Byakika.

Midt i sidste måned var borgere, der kom forbi Sønder Boulevard på Vesterbro I København, vidne til et årligt kunstnerevent. Omkring 50 kunstnere var i gang med at udsmykke det cirka fem meter høje grønne hegn, der udgør sikkerhedsmuren, så borgerne ikke kommer i karambolage med det anlægsarbejde, der foregår bag de opstillede, grønne trævægge.

Den usandsynlige arrangør af kunstnerhappeningen var Metroselskabet I/S. Men Sønder Boulevard på Vesterbro i København er ikke det eneste sted, at kunstnerne får lov til at udsmykke de ellers grønne vægge. Hele 21 byggepladser med i alt seks km hegn i København og Frederiksberg kommuner er involveret i projektet, som hedder Byens Hegn.

Metroselskabet kalder det selv et “projekt for bedre byrum”, og det er et projekt, som har medvind hos borgerne, der nyder at se ny kunst uden for deres vinduer fra tid til anden, nu hvor udsigten alligevel er ødelagt.

Netværk af kunst

Projektet begyndte godt tre år siden, da Metroselskabet påbegyndte den omfattende etablering af en Cityring. Ringen indebærer etablering af de nævnte 21 byggepladser, hvor arbejdet i mere eller mindre grad kan være til gene for beboerne. Derfor var det en velkommen idé, da en antropolog foreslog, at de i alt seks kilometer vægge burde beklædes med kunst.

– Jeg blev hentet ind som konsulent for at finde ud af, hvordan man kunne lave sådan et projekt. Man havde en vag idé om, at man kunne bruge hegnene til noget, og at de måske kunne blive udsmykket eller lignende, siger Mimi Larsson, som er projektleder for Byens Hegn, der er en selvstændig enhed under Metroselskabet I/S.

Det gav mening at bruge Mimi Larsson, da hun tidligere har været projektleder og tillige tidligere har haft et kreativt bureau og et galleri. Derfor er hendes netværk indenfor og viden om kunstverdenen ganske omfattende.

– Det er en klar fordel at bruge en person som mig, som allerede har et kernenetværk, og som kan stole på, at kunstnere laver noget ordentligt. Det har betydet meget i starten af det, men det gik lynhurtigt med at kunstnere selv begyndte at kontakte os og søge om lov til at udsmykke, fortæller Mimi Larsson.

Det er dog ikke kun kunstnere, som få lov til at udsmykke. Også børnehaver og andre institutioner i nærområderne kan og har søgt om lov til at få deres projekter op på væggene, og det giver også en lokal kobling til projektet, som borgerne kan følge med i.

– Det går rigtig godt. Jeg var lidt nervøs for, at det ville stagnere eller blive meget af det samme, men det oplever vi slet ikke. Tværtimod kommer der bedre og bedre forslag ind til værker, siger Mimi Larsson.

Bruger hegnet aktivt

Også ejendoms- og servicevirksomheden Jeudan har i flere år brugt kunst ved byggepladserne, og det var reelt dem, det kom “først” med idéen i 2010, da hegnet omkring byggeriet til Torvehallerne i det centrale København skulle sættes op.

Det blev et hegn med skiftende temaer om byggeriet og kupler, så borgerne kunne kigge ind på byggepladsen. Siden dengang har det været en fast rutine at etablere et hegn, der enten har information om byggeriet eller kunst af forskellig art på alle Jeudans byggepladser.

– Normalt indhegner man bare med de grimme stålhegn, og det er ikke kønt for nogen at kigge på. Vi kom på idéen, fordi det er positivt, at der bliver bygget rundt omkring, og når man nu skal have det hegn, så kan man lige så godt bruge det til noget fornuftigt og udsmykke byen i stedet for, siger Per Wetke Hallgren, der er administrerende direktør for Jeudan.

Jeudan har derfor nu en ambition om at forskønne byen, byggeplads til trods, og det er en god investering i forhold til stålhegn og grafittifyldte træplader.

– Det koster naturligvis flere penge end bare at sætte et dødsygt stålhegn op, men den omkostningen er relativt beskeden. Det er ikke kun for borgenes skyld, det er også for vores egen. Vi får et mere positivt omdømme ved at have sådan slags en byggeplads. Det er til glæde for borgerne, men det påvirker os positivt. Det kræver kun lidt knofedt og omtanke, og jeg kan bestemt anbefale alle at gøre det samme, fastslår Per Wetke Hallgren.

Interesse fra Rusland

Metroselskabets projekt har også tiltrukket sig opmærksomhed i Odense kommune, som er i gang med flere store byggerier i byen midte, lige som interessen har rakt så langt som til Rusland, der flere gange har inviteret Mimi Larsson til blandt andet Skt. Petersborg for at fortælle om projektet.

Også flere andre byggepladser i Københavns kommune har taget idéen med kunst om byggepladsen til sig efter direkte inspiration fra Byens Hegn og Jeudan.

I øvrigt arbejder Metroselskabet sammen med Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og en masse lokale beboere, erhvervsdrivende, foreninger og institutioner om alle de forskellige initiativer på Byens Hegn, der er et selvfinancieret projekt. Derfor er omkring 80 procent af pladsen dedikeret til kunst, mens de øvrige cirka 20 procent er øremørket til reklameplads, som giver projektet indtægter.

Relateret indhold