Sikkerhedsstyrelsen: Ingen fatale mangler på personlifte

Arbejde i højden kræver ofte brug af personlift. Sikkerhedsstyrelsen har testet de mest udbredte personlifte på markedet.
Personliftene er blandt andet testet for belastningsevne, køreevne og bæreevne. Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Personliftene er blandt andet testet for belastningsevne, køreevne og bæreevne. Foto: Sikkerhedsstyrelsen

Efter en dødsulykke i Odense efter arbejde udført i en liftkurv besluttede Sikkerhedsstyrelsen sig for at teste personlifte. Otte personlifte, mere præcist de såkaldte mobile personløftere med arbejdsstandplads, er nu blevet funktionstestet i samarbejde med Teknologisk Institut, og en enkelt personlift er blevet gennemgået for skriftlig dokumentation.

Personlifte er en bestillingsvare på linje med nye personbiler, så Sikkerhedsstyrelsen har gennem udlejningsfirmaer testet de mest udbredte mærker inden for personlifte: Manitou, Genie, Nifty, Haulotte og Snorkel. Liftene blev testet for blandt andet belastning, køreevne og bæreevne.

Kontorchef Kirstine Gottlieb, Sikkerhedsstyrelsen, siger:

– Konklusionen er, at alle de testede personlifte bestod. Der blev kun fundet mindre mangler. Vi ved af gode grunde ikke, hvordan alle personlifte nu fungerer, men det er godt at konstatere, at de mest gængse modeller på markedet ikke har fatale mangler i de testede produkter.

Læs mere her om typiske faldulykker fra højden.

Arbejdsulykkerne kan undgås

I Arbejdstilsynet mener man godt, at arbejdsulykkerne kan undgås. Det kræver blandt andet, at arbejdsgiver i samarbejde med ansatte planlægger arbejdet og sikrer, at liftene anvendes efter fabrikantens anvisninger.

Tilsynschef i Arbejdstilsynet for bygge og anlæg, Lene Teilberg, påpeger nogle af de typiske problemer, Arbejdstilsynet oftest ser i forbindelse med personlifte:

– Det er især farligt, når liftens lovpligtige sele ikke anvendes, eller hvis man forlader liften i højden. Der er også en øget risiko, hvis liften ikke er opstillet, som brugsanvisningen angiver, eller hvis man monterer ekstraudstyr, som ikke er omfattet af liftens CE-mærkning.

Her kan du læse mere om, hvornår og hvordan du skal bruge faldsikringsudstyr.

Relateret indhold