Ny vifte af recycling-perspektiver i Green Solution House

Når Green Solution House slår dørene op senere i april, bliver det som ny dansk spydspids inden for bæredygtigt kredsløbsdesign.
Green Solution House på Bornholm er bygget med bæredygtighed som det primære element.
Green Solution House på Bornholm er bygget med bæredygtighed som det primære element.

Green Solution House

  • Green Solution House er et viden- og konferencecenter, som tilbyder nye former for eco-turisme til virksomheder, turister og bornholmere. Det bæredygtige koncept tager højde for miljømæssig, social og sundhedsmæssig bæredygtighed. Byggematerialerne i det nybyggede konferencecenter er så vidt muligt certificeret med anerkendte mærkningsordninger, ligesom både varmt vand og elektricitet primært er produceret via solfangere og solceller, som er integreret i bygningens altanværn samt i taget og i naturen.
  • Green Solution House er tegnet af arkitektfirmaet 3XN, ligesom Realdania har bidraget med realiseringen af konkrete bæredygtige løsninger til projektet. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik forestår indvielsen af Green Solution House, som finder sted d. 23. april 2015.

Hotel og konferencecenteret Green Solution House på Bornholm slår dørene op 23. april, og ved den lejlighed er det værd at stikke alle sanserne inden for. Fra inderst til yderst har parametre som ressourceoptimering og recirkulering sat deres præg på udvælgelsen af løsninger til den vifteformede bygning.

Ikke mindst de energioptimerende vinduer, der kan adskilles i rene materialefraktioner, er brugt med henblik på genanvendelse ligesom i naturens eget kredsløb, forklarer arkitekt Kasper Guldager Jørgensen fra 3XN.

Et af projektets målsætninger er at eliminere affald som begreb. Det gør vi ved at bruge genanvendelige byggematerialer og ved at arbejde med adskilleligt design.

Arkitekt MAA Kasper Guldager Jørgensen, 3XN

Ingen affald

Arkitektfirmaet har tegnet bygningen, og for dem har genanvendelse og minimering af affald været betydelige designparametre – både under selve byggeprocessen og i det færdige byggeri. Resultatet er et industrielt økosystem, hvor byggematerialerne ved f.eks. renoveringer eller ombygninger ikke ender med at blive kørt til deponi.

– Green Solution House er opført som et industrielt økosystem, hvor materialerne bringes i kredsløb i det, jeg kalder cirkulær bæredygtighed. Et af projektets målsætninger er at eliminere affald som begreb. Det gør vi ved at bruge genanvendelige byggematerialer og ved at arbejde med adskilleligt design, forklarer arkitekt MAA Kasper Guldager Jørgensen fra 3XN.

– Projektets ambition er at vise nye grønne løsninger – ikke kun i dag men også fremover. Derfor reinvesteres alt overskud i Green Solution House til løbende at vise state-of-the-art bæredygtige løsninger, fortsætter han.

Designet til genanvendelse

For at imødekomme de høje krav til byggematerialernes genanvendelighedsprofil og indeklimamæssige bidrag valgte 3XN at indgå et strategisk samarbejde med Velfac om valget af vinduesløsning. På baggrund af dialog, ekspertise og rådgivning fra producenten faldt valget af Velfac 200 Energy, som kan adskilles fuldstændigt i rene materialefraktioner med henblik på fuld genanvendelighed.

De skum- og limfri vinduer er desuden fremstillet af naturens materialer og imødekommer ligeledes genanvendelseskravene til byggematerialer i bl.a. DGNB, LEED og BREEAM samt energikravene i de kommende bygningsreglementer for 2015 og 2020.

– Velfac 200 Energy er designet med henblik på at kunne recirkuleres ligesom i naturens eget kredsløb, så intet går til spilde eller smides væk. På den måde passer vinduerne til hele tanken bag projektet, hvor vi forsøger at minimere affaldet, siger Kasper Guldager Jørgensen.

Bidrager positivt til energiregnskabet

Direktør og bygherre Trine Richter, for hvem ønsket om at gøre noget godt for samfundet har været en vigtig katalysator bag Green Solution House, ser nu frem til at byde turister og andre besøgende velkommen i en designsymbiose af bæredygtighed og brugerkomfort – ikke mindst takket være de store glaspartier, som tilfører et markant lysindfald til den vifteformede bygning.

– Velfac 200 Energy-vinduerne er designet, så man kan genbruge samtlige komponenter i forbindelse med udskiftning, hvilket gør dem ideelle til Green Solution House. Derudover bidrager de positivt til energiregnskabet og er således med til at nedbringe bygningens miljømæssige aftryk. Og så giver de et fantastisk lys, konkluderer hun.

Det er arkitektfirmaet 3XN, der har tegnet bygningen, hvor genanvendelse og minimering af affald været betydelige designparametre.
Det er arkitektfirmaet 3XN, der har tegnet bygningen, hvor genanvendelse og minimering af affald været betydelige designparametre.
Selv vinduerne fra Velfac består af elementer, som kan adskilles fuldstændigt i rene materialefraktioner med henblik på fuld genanvendelighed.
Selv vinduerne fra Velfac består af elementer, som kan adskilles fuldstændigt i rene materialefraktioner med henblik på fuld genanvendelighed.

Relateret indhold