MgO-skandale skaber efterspørgsel på vindspærreplader

I kølvandet på MgO-skandalen er interessen for fibercementbaserede vindspærreplader nærmest eksploderet, lyder det fra byggematerialeproducenten Cembrit, som i løbet af kort tid har indgået adskillige aftaler omkring fast, løbende levering af sin mest hårdføre vindspærrer.
Cembrit giver MgO-skandalen en del af æren for, at de oplever øget efterspørgsel på vejrbestandige vindspærreplader - blandt andet fra Taasinge Elementer, som bruger pladerne i sine præfabrikerede modulbyggerier. Pressefoto.
Cembrit giver MgO-skandalen en del af æren for, at de oplever øget efterspørgsel på vejrbestandige vindspærreplader - blandt andet fra Taasinge Elementer, som bruger pladerne i sine præfabrikerede modulbyggerier. Pressefoto.

De meget omdiskuterede MgO-plader, som har vist sig at være decideret skadelige for byggerier, har skabt en – for nogen – positiv sideeffekt. Således har byggematerialeleverandøren Cembrit inden for de sidste seks måneder underskrevet en række store aftaler med nogle af landets største leverandører af præfabrikeret modulbyggeri.

Det drejer sig blandt andet om Taasinge Elementer og BM Byggeindustri, der begge gerne vil have papirer på, at der i deres byggerier anvendes en vindspærreplade, som er produceret i uorganisk fibercement, gennemtestet og ikke optager fugt.

– I tiden efter, at MgO-skandalen rullede ud på fuld blus, har vi oplevet en særdeles kraftig stigning i efterspørgslen på vindspærreplader i fibercement. Med så stor bevågenhed på problematikken og ingen definitiv afgørelse på, hvem der ender med regningen på de facader, der nu skal renoveres, så forstår jeg godt, at ingen tør tage chancer. Man vælger simpelthen et produkt, der beviseligt holder til formålet, siger Mogens Fisker, direktør i Cembrit, i en pressemeddelelse.

Velkendte produkter

Især salget af Cembrits mest vejrbestandige vindspærreplade, Windstopper Extreme, er steget med flere hundrede procent over de sidste to år, og ordrerne fra disse præfab-producenter kommer ifølge Cembrit til at bidrage betydeligt til salget i de kommende år.

Hos Taasinge Elementer, der er producent af præfabrikerede tag- og facadeelementer, lægger man vægt på stabile samarbejdspartnere.

– Vi har stort fokus på udvikling, vækst og drift, hvilket kræver stærke, stabile partnere på hele leverandørsiden. Der ligger en tryghed i Cembrit som primær leverandør af vindplader, da både virksomheden og produkterne er velkendte i markedet. Derfor har vi også en stærk forventning til sparring og støtte fra Cembrit i de udfordringer, som hverdagen kan byde på, fortæller Martin Tholstrup, kommerciel direktør i Taasinge Elementer.

Skærpede dokumentationskrav

Gennem de seneste år har Cembrit iværksat adskillige nye produktionsrelaterede initiativer, der skal løfte effektiviteten og logistikken på tværs af produktprogrammet. Det gælder også produktionen af Windstopper-pladerne, som nu er blevet samlet på én fabrik og distribueres her fra til hele Europa.

– Markedet for vindspærreplader har ændret sig markant inden for forholdsvis kort tid, og det er blevet om end endnu vigtigere for os at bevise vores produkts troværdighed og kvalitet. Centraliseringen af vindspærreproduktionen har optimeret vores logistiske setup, samtidig med at kundernes skærpede krav til blandt andet dokumentation og tilpassede løsninger kan imødekommes på et meget højere niveau, siger Mogens Fisker.

Han fortæller videre, at Cembrit samarbejder med testcentre i Danmark og resten af Norden for at sikre, at vindspærrepladerne er gennemtestet og har alle nødvendige godkendelser til anvendelse i de forskellige lande.

Relateret indhold