Københavnske studerende skal bo i træhytter i det grønne

Projektudviklerne hos CPH Village blev kendt for deres modulbyggeri i form af containere til studerende på Refshaleøen i København. Nu har man gang i et nyt initiativ på Vesterbro.
På Vesterbro er der chance for at se bygninger som disse på DSB's gamle godrangeringsområde. illustration: Village CPH.
På Vesterbro er der chance for at se bygninger som disse på DSB's gamle godrangeringsområde. illustration: Village CPH.

Hvordan bygger man et hjem til 200 unge mennesker i København til en overkommelig husleje, nogenlunde klimaansvarligt, som stadig afføder en fornuftig forretning?

Det spørgsmål har virksomheden CPH Village besvaret. Og selv om det lyder, som om de har løst en gordisk knude, er det faktisk ikke ret svært, forklarer direktør i foretagendet Frederik Noltenius Busck.

– I byggeriet i dag lader det nogle gange til, at man prøver at bygge, som om man ved, hvad bygningerne skal bruges til de næste 100 år. Vi har en anden tilgang, hvor man bygger i forhold til midlertidige placeringer samt designer til “disassembly”, så vi kan skille byggeriet af igen. Heldigvis er der opbakning til fra både leverandører og investorer samt fra politisk hold til at udvikle alternative boformer til studerende, siger han og understreger, at der er tale om en langsigtet investering.

Træ i dette tilfælde

Seneste projekt bliver som nævnt opført op Vesterbro – mellem Dybølsbro og Enghave Station. Her har DSB Ejendomme udlejet et tomt baneterræn til Village CPH i 10 år, og på den grund, centralt i byen, har man tænkt sig at opføre boligerne.

Grundet den omkring liggende miniskov, er materialevalget landet på et træprodukt. Hvilken form, elementerne ender med at tage, ligger dog endnu ikke helt fast. Man er i forhandling med forskellige producenter om leverancen. Ifølge Frederik Busck er der flere grunde til, at valget faldt på træ.

– Vi vil gerne eksperimentere med flere materialer. Sidst byggede vi i stål og aluminium. Samtidig passer træ godt til beliggenheden. Det respekterer området, siger han.

Modulbyggeriet skal konstrueres, så det kan flyttes fra grunden igen, når lejetiden udløber. Eller kan anvendes til andet end studiehybler.

– Vi har flere mulige kunder, som efterspørger kontorpladser. Derfor har vi konstrueret elementerne sådan, at de kan benyttes til andet end beboelse, når lejetiden ophører, forklarer han og uddyber, at man blandt andet bruger nordisk fyrretræ til byggeriet, der er opført efter BA18. Der er nemlig ikke tale om midlertidige boliger.

Fællesskab er centralt

Nej, i København håber CPH Village, at folk bliver boende, hvad de gør på Refshaleøen, forklarer Frederik Busck. Selv om boligerne har ret få private kvadratmeter – i alt godt 20 styks inklusive fælles- og udearealer – til en pris på godt 4000 kroner, er der andre fordele. For det første bor man centralt i byen. Desuden er boligkomplekserne indrettet med fokus på fællesskab.

– I selve lejligheden bliver der kun plads til et ret simpelt te-køkken. Det skyldes også, at hele vores koncept går ud på, at folk er sociale. Der bliver i stedet et kæmpe industrikøkken, hvor man kan lave mad og spise i fællesskab, forklarer Frederik Busck.

Man regner med at byggeriet af lejlighederne er færdigt 1. januar 2020, hvor man håber at kunne invitere de studerende indenfor. Der er mere end 5000 på venteliste til en bolig.

Relateret indhold